Grønlands Nationalpark: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
MerlIwBot (diskussion | bidrag)
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>
Linje 17:
*'''Danmarkshavn vejrstationen ''' er bygget hvor Danmark-ekspeditionen i 1906-1908 havde basestation. Hovedopgaven for personalet er 2 gange i døgnet at opsende en ballon med måleinstrumenter. Vejrstationen har automatiske følere for følgende parametre: Vindhastighed, vindretning, vindstød, lufttemperatur og fugtighed, lufttryk, sigtbarhed og vejrlig samt skyhøjde og skymængde. Observationer fra stationen vises på DMI's hjemmeside. Personalet bor i et hus, der indeholder køkken, spisestue, opholdsrum, soverum og arbejdsrum.
 
*'''Station Nord ''' ligger i det nordøstlige Grønland og er Forsvarets nordligst beliggende tjenestested og har primært til opgave at holde landingsbanen åben hele året. Besætning består af 5 mand, der rekrutteres blandt Forsvarets personel fra hæren. Stationen blev anlagt i perioden 1952 - 1956 som en vejr- og telestation med landingsbane. Formålet med placeringen i Nordøstgrønland var, dels som vejrstation at kunne indhente data til at gøre vejrudsigter for Thule Air Base mere nøjagtige, dels som flyveplads at kunne tjene som alternativ landingsplads for amerikanske fly stationeret på Thule Air Base. Senere tillige for civile fly på polarruterne. Landingsbanen er i tidens løb blevet afkortet til nuværende 1700 m. Alle efterfølgende forsyningsflyvninger til Station Nord er siden den indledende operation i 1974, blevet kaldt "Brilliant Ice".
 
* '''Mesters Vig'''. Forsvarets Vagt Mesters Vig består rent fysisk af to personer, som organisatorisk tilhører Slædepatruljen Sirius ([[Sirius-patruljen]]). Forsvarets Vagt Mesters Vig har siden oprettelsen i 1988 haft til opgave at føre tilsyn med området. Forsvarets Vagt Mesters Vig udfører i forbindelse med tilsynet begrænset støtte til den videnskabelige forskning, primært i form af kontrol med ekspeditioner i kraft af tillagt politimyndighed. Forsvarsministeriets har besluttet at lukke forsvarets vagt i Mesters Vig 2007. Grønlands Hjemmestyre mener at det er ønskeligt med en fortsat drift af landingsbanen i Mesters Vig. Grønlands Hjemmestyre og Forsvarsministeriet undersøger løsningsmuligheder for perioden efter medio 2007.
Linje 37:
== Eksterne henvisninger ==
*[http://www.norden.org/web/1-1-fakta/gr_kort.htm Grønlandskort]
*[http://www.visitgreenland.dk/content/dansk/turist/byer_regioner/ostgronland Grønlands østkyst - fra VisitGreenland.dk (Grønlands Turist- & Erhvervsråd)]
*[http://www.eastgreenland.com/database.asp?lang=dk&num=2 Ittoqqortoormiit]
*[http://www.xsirius.dk/album.html Fotos fra Nordøstgrønland]