Howard Staunton: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ca:Howard Staunton
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>
Linje 1:
[[Fil:Staunton.jpg|right|framed|Howard Staunton]]
'''Howard Staunton''' ([[april]] [[1810]] - [[22. juni]] [[1874]]) var [[England|engelsk]] [[skak]]mester og uofficiel [[Skakverdensmestre|skakverdensmester]]. Han havde derudover en alsidig begavelse, skrev avisspalter samt var [[forfatter]] og kender af [[William Shakespeare|Shakespeare]]. I dag huskes hans navn mest i forbindelse med det design af skakbrikker, som han anbefalede, ''Staunton modellen''.
 
Der kendes kun lidt til hans liv forud for hans indtræden i skakkens verden. Han fortæller selv, at han var født i [[Westmorland]] og at hans faders navn var William. Men en del tyder på, at han var uægte søn af Frederic Howard, den femte jarl af Carlisle, og at Howard Staunton derfor ikke var hans rigtige navn. Han voksede imidlertid op i fattigdom og fik ingen formel uddannelse som dreng. Han fortæller, at han som ung mand var [[skuespiller]], og at han engang spillede rollen som Lorenzo i ''[[Købmanden i Venedig]]'', og at han havde spillet sammen med den berømte engelske skuespiller [[Edmund Kean]].
Linje 6:
Det er fastslået, at Staunton var i [[London]] i [[1836]], og at han tegnede et abonnement på William Walkers bog ''Skakpartier spillet i London af afdøde Alexander McDonnell'' (engelsk originaltitel: ''Games at Chess, actually played in London, by the late [[Alexander McDonnell]] Esq.)''. Staunton var tilsyneladende 26 år, da han begyndte at interessere sig for spillet. Han sagde, at han på denne tid var "svindel-spiller."
 
Fra dette tidspunkt og fremefter begyndte han at dyrke spillet for alvor. I [[1838]] spillede han mange spil med William Evans, ophavsmanden til [[Evans Gambit]]. Han spillede - og tabte - endvidere en match mod den tyske skakskribent [[Aaron Alexandre]].
 
I [[1840]] skrev han en skakspalte for ''New Court Gazette'' i perioden fra maj til årets slutning. Hans spil havde udviklet sig, så han kunne spille en match mod den [[Tyskland|tyske]] mester [[Popert]] og vinde den med et enkelt parti mere. Han begyndte også at skrive for ''British Miscellany'', hvilket i 1841 førte til, at han grundlagde det skaktidsskrift, der kendes som ''Chess Player's Chronicle.'' Staunton var redaktør på tidsskriftet til 1854, hvor han efterfulgtes af Robert Barnett Brien.