Internetdomæne: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
JAnDbot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot ændrer az:Domen adı, ko:도메인 네임
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>
Linje 3:
Et '''domænenavn''' er navnet på et domæne på [[internet]]tet, fx dk, ku.dk, nbi.ku.dk; ofte i et format der stemmer overens med forskrifterne i [[RFC 1035]].
 
De fleste domænenavne der bruges på internettet er såkaldte "2. niveau"-domænenavne (engelsk: ''second level domain names''): Første niveau er typen eller landekoden (f.eks. dk eller com) og andet niveau er selve navnet (f.eks. dr i dr.dk eller microsoft i microsoft.com). Hvert "1. niveau"-navn, som dk eller com, også kaldet Top Level Domain eller TLD, administreres af en organisation der har fået privilegiet tildelt af [[ICANN]]. De fleste TLD (topniveaudomænenavne) køres efter en politik, hvor navne der er registreret under dem ikke ejes, men "lejes" i et givent tidsrum af en domæneadministrator - ofte en [[NGO]], for eksempel administreres .org af [[Public Interest Registry]] ([www.pir.org]). Disse er så ansvarlig for infrastrukturen i det enkelte topniveaudomæne, men udliciterer som regel administrationen til private virksomheder med henblik på fri konkurrence.
 
Et internetdomæne består af et navn og et topniveaudomæne "''<Navn>.<Topdomæne>''".
Linje 11:
Et domænenavn oversættes til en IP-adresse af en ''[[domænenavneserver]]''.
 
I Danmark er det [[DK-Hostmaster]], der står for .dk-domænet. Lejeren har ret til at forlænge sin leje af navnet så længe det ønskes - med mindre det overtræder lokal lovgivning (f.eks. [[markedsføringsloven]]/[[mærkevareloven]])
 
Siden 1. juli 2007 kan man klage over .dk-domænesnylteres typosquatting registreringer.