Jacques-René Hébert: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot tilføjer be:Жак-Рэнэ Эбер
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer
Linje 1:
[[Fil:Hebert-1.jpg|thumb|Jacques Hébert]]
'''Jacques René Hébert''' ([[15. november]] [[1757]] - [[24. marts]] [[1794]]) var en fransk journalist og revolutionsmand.
 
Hébert blev født i [[Alençon]]. Han tilhørte en velanset borgerlig familie, men en dom, der overgik ham som ganske ung for injurier, ruinerede ham og den; han søgte da at slå sig igennem i [[Paris]], bl.a. som teaterfunktionær, og under denne kummerlige tilværelse overbevistes han i hvert fald een gang om bedragerisk færd.
 
For den [[Franske Revolution]] blev han ganske naturlig en ivrig forkæmper, dog ingenlunde som deltager i de virkelige kampe, men som taler i Cordelier-klubhen og som forfatter. Hans lykke var gjort, da han fik oparbejdet bladet ''[[Le Père Duchesne]]''.
 
Den [[10. august]] [[1792]] fik han plads i det revolutionære Kommuneråd; December samme år blev han substitut hos kommunens [[prokurør]]. I disse egenskaber og som bladmand arbejdede han på at bøje regering og [[Nationalkonventet|konvent]] under det radikale Pariser-demokratis indflydelse, bifaldt septembermordene og forfulgte den fangne kongefamilie på det bitreste og råeste. Konventets [[Girondinerne|girondistiske]] majoritet søgte at møde hans agreb; maj 1793 lod det ham arrestere, men gav ham få dage atter fri under trykket af hans folke-yndest, og da gironden nu styrtedes, troede Hébert sig en tid lang den egentlige magthaver i hovedstaden.
Linje 11:
 
== Litteratur ==
* L.F. Toft, ''En Journalist fra Revolutionstiden - Le Père Duchesne'', G.E.C. Gad, 1894.
 
{{Salmonsens}}