Kommunistisk Parti i Danmark: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer
Linje 30:
}}'''Kommunistisk Parti i Danmark''' (KPiD) er et [[Danmark|dansk]] [[kommunisme|kommunistisk]] [[politisk parti|parti]], der blev dannet i [[9. november]] [[1993]] af en udbrydergruppe fra [[DKP]] som følge af det [[ideologi]]ske opgør der fulgte i kølvandet på [[Sovjetunionen]]s sammenbrud.
 
Mens DKP ved partiets kongres i [[1990]] valgte at forsøge et slags historisk opgør med DKPs bånd med Sovjetunionen og de tidligere kommunistiske regimer i [[Østeuropa]], mente stifterne af KPiD ikke der var nogen grund til sådan et opgør, eller en ændring i politikken – ligesom de ikke kunne acceptere at DKP gik i valgforbund med [[VS]] og [[Socialistisk Arbejderparti|SAP]] og dannede [[Enhedslisten]]. De frafaldne valgte først at organisere sig under betegnelsen Kommunistisk Forum, men skiftede senere, efter tre år – [[7. november]] [[1993]] - navn til Kommunistisk Parti i Danmark.
 
[[Betty Frydensbjerg Carlsson]] er nuværende partiformand. Hun blev valgt på en ekstraordinær kongres [[9. april]] [[2005]].
Linje 36:
KPiD udgiver månedsbladet ''Kommunist'', og havde også tidligere en ungdomsbevægelse kaldet [[KPiD-Ungdom]], i dag er partiets ungdom organiseret i [[Ungkommunisterne]].
 
== Eksterne henvisninger ==
{{portal|emne=kommunisme}}
* [http://www.kommunisterne.dk/ Kommunistisk Parti i Danmark]
 
{{Skabelon:Danske kommunister}}
{{partistub}}
 
[[Kategori:Politiske partier i Danmark]]
[[Kategori:Etableret i 1993]]
Line 48 ⟶ 50:
[[no:Kommunistisk Parti i Danmark]]
[[sv:Kommunistisk Parti i Danmark]]
{{partistub}}