Manater: Forskelle mellem versioner

2 bytes tilføjet ,  for 9 år siden
m
Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer
m (r2.7.2+) (Robot ændrer bg:Ламантини)
m (Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer)
'''Manater''' (Trichechidae) er en familie af store [[pattedyr]] som lever i salt- og ferskvand. Manaterne er [[planteæder]]e, og bruger det meste af deres tid på at græsse. De holder til i lavvandede, sumpagtige kystområder og floder i [[tropisk klima|tropiske]] og subtropiske strøg rundt om [[Atlanterhavet]], i både [[ferskvand|fersk]]- og [[saltvand]].
 
Trichechus (manater) er den eneste slægt i familien ''Trichechidæ''. Sammen med [[dygonger|dygongdygongfamilien]]familien udgør manaterne ordenen [[søko|søkøer]] (''Sirenia''). Manaterne adskiller sig fra dygongerne ved at hovedet er mere afrundet og ved at halen er formet som en stor, rund padleåre, mens dygongens hale deler sig i to.
 
Der findes tre arter manater:
Den største skilnaden mellom amazonasmanaten og dei andre manatartane, er at han lever berre i ferskvatn; i [[Amazonaselva]], samt elvar og sjøar i samband med ho. Dei lever helst i «kvitt vatn», altså vatn med normal [[pH]]. Dette i motsetnad til «svart vatn», som er kjenneteikna av låg pH. Dei føretrekk kanalar og flomsjøar, og ein temperatur i vatnet mellom 25°&nbsp;C og 30°&nbsp;C.
 
Dei lever i flokkar på fire til åtte dyr, tidlegare blei dei observerte i større flokkar. Dei kan vera under vatn i opp til fjorten minutt. I motsetnad til dei andre manatartane tyder mykje på at amazonasmanaten har årstidsvariasjonar i ernæringa. I fangenskap et dei 9 til 13&nbsp;kg planter om dagen. I naturen ser det ut til at dei fastar i tørkesesongen, då vasstanden kan søkke med opp til 10-15&nbsp;meter, og dyra kan bli isolert i område utan grøne vekstar. Truleg kan dei leve på feittreservane i opp til 200 dagar. Dei har eit lågt [[stoffskifte]] året rundt, men dette gjeld også til ein viss grad dei andre manatane. I tillegg skjer det meste av kalvinga i perioden februar - mai, då vatnet stig att etter tørketida. I fangenskap er kalvane om lag 80&nbsp;cm lange når dei kjem til verda, og aukar vekta med om lag ein kilo i veka. Lengda aukar med 1,4&nbsp;cm i veka. Dei et seks liter mjølk i veka og diar i eitt år.
 
Mens dei andre manatane i liten grad er bytte for rovdyr, jagar både [[hai]]ar, [[jaguar]]ar og [[kaimanar]] på amazonasmanaten. I tillegg blei amazonasmanaten utsett for intensiv jakt i tida frå [[1780-åra|1780-talet]] til [[1954]], då både skinn og kjøt var eksportartiklar. På toppen av dette kom ei særs kraftig tørke i [[1963]] som sette bestanden kraftig attende.
274.384

redigeringer