Midterparti: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
MerlIwBot (diskussion | bidrag)
m Robot fjerner sv:Politisk mitt (strongly connected to da:Centrisme)
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer
Linje 1:
'''Midterpartier''' (eller '''Centrumspartier''' eller '''Centerpartier''') er betegnelsen på en uensartet gruppe af [[Politisk parti|partipartier]]er, der hverken kan placeres på den politiske [[Højreorienteret|højrefløj]] eller på den politiske [[Venstreorienteret|venstrefløj]], og har tradition for at samarbejde med begge fløje.
 
Nogle, (men ikke alle) midterpartier har en [[Socialliberalisme|socialliberal]] ideologi. Mange midterpartier passer ikke ind på en højre-venstre skala, fordi de fører højreorienteret politik på nogle sagsområder og venstreorienteret politik på andre sagområder.
Linje 11:
I [[2007]] blev midterpartiet [[Ny Alliance]] stiftet af flere folketingsmedlemmer. Ny Alliance har dog siden skiftet principprogram og navn til Liberal Alliance, og er nu rykket længere til højre end det oprindelige udgangspunkt. Nogle anser også [[Dansk Samling]] for at være et midterparti.
 
Et parti som [[Dansk Folkeparti]] betegner dem selv som et midterparti, uden at blive kaldt et midterpati. De går normalt under moderat højre, som UKIP og PVV, også bliver kaldt. Dog ikke forvekles med ekstrem højre. Se [[British National Party|BNP]] og [[Jobbik]]
 
Udenfor Folketinget er CenterPartiet - Civilt forum, [[Fredspolitisk Folkeparti]] og [[De Grønne]] eksempler på midterpartier.
 
== Færøske midterpartier ==