Minareten i Jam: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Xqbot (diskussion | bidrag)
m r2.7.3) (Robot: Ændrer sk:Minaret Jam til sk:Džámsky minaret
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>
Linje 20:
Minareten i Jam ligger formentlig hvor ghuridernes sommerhovedstad en gang lå, i [[Firuzkuh]] (Firuz Koh). Ghuriderne kontrollerede i det 12. og 13. århundrede ikke bare Afghanistan, men også deler af det østlige [[Iran]], Nord-[[Indien]] og dele af [[Pakistan]].
 
Den arabiske inskription som daterer minareten er uklar - der kan stå 1193/4 eller, mere sandsynlig, 1174/5. Det kunne dermed være til minde for ghurid-sultanen Ghiyas ud-Dins sejr over [[ghaznaviderne]] i 1192 i Delhi, eller nederlaget til ghuzz-tyrkerne i Ghazna i 1173. Forudsætningen er at minareten var knyttet til fredagsmoskeen i Firuzkuh, som ghurid-krønikeren Juzjani hævder blev skyllet bort i en oversvømmelse, nogen tid før de mongolske belejringer. Arkæologiske fund gjort af ''Minaret of Jam Archaeological Project'' i Jam har tydet på at der lå en stor borggård ved siden af minareten.
 
Ghurid-dynastiets glans blev mindre efter Ghiyath ud-Dins bortgang i 1202, da det blev tvunget til at afstå territorium til [[Khwarezmid-imperiet]]. Juzjani hævder at Firuzkuh blev ødelagt af [[Mongoler#Historie|mongolerne]] i 1222.