Namsos: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m r2.7.2+) (Robot tilføjer zh:納姆索斯
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>
Linje 30:
Namsos blev grundlagt i [[1845]]. Stedet var et godt sted til at drive [[trælastindustri]] fra på grund af nærheden til de skovrige områder i [[Namdalen]] og kystadgangen via Namsenfjorden. En af de vigtigste årsager til anlæggelsen af ladestedet Namsos var at få eget toldkontor, sådan at eksport af træ kunne ske direkte til udlandet. Der var adskillige savværker i Namdalen før ladestedet Namsos blev anlagt. Dette var mindre savmøller anlagt af skovejerne på gunstige steder i forhold til tømmerskov og vandfald.
 
I dag er der kun et af de 11 historiske savværker i Namsos som fortsat er i drift - ''Moelven Van Severen''. Der er også oprettet et savværkssmuseum hvor det gamle ''Spillumsbruket'' tidligere lå.
 
Byen er nedbrændt tre gange. Den første brand var i [[1872]] da to drenge legede med tændstikker. Den anden brand var i [[1897]]. Årsag er ukendt. Den tredje gang var under [[anden verdenskrig]] da [[Tyskland|tyske]] bombefly bombede byen sønder og sammen på [[Hitler]]s fødselsdag den [[20. april]] [[1940]].
Linje 45:
 
=== Tusenårssted ===
Kommunens [[tusenårssted]] er [[Spillum Dampsav & Høvleri]] - Norsk Savværkssmuseum, der
er et levende museum fra vor nære fortid og er et af kun ti tekniske industrielle kulturminder i Norge. Museet blev åbnet i 1991 og fungerer i dag som et savværk sådan som disse blev drevet for over 50 år siden. Det blev startet i [[1884]] af [[Peter Torkildsen]] og var da det første høvleri i Namdalen.