Rudolf Hess: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
MerlIwBot (diskussion | bidrag)
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>
Linje 25:
}}
{{forveksles|Rudolf Höss}}
'''Rudolf Walter Richard Hess''' ([[26. april]] [[1894]] - [[17. august]] [[1987]]) var en [[Tyskland|tysk]], [[Nazisme|nationalsocialistisk]] [[politiker]] fra [[1920]]-[[1941]], der var [[Adolf Hitler]]s stedfortræder fra [[1933]]-[[1941]].
 
== Tidlige liv ==
Linje 45:
Da Hitler i [[1933]] blev udnævnt til Tysklands rigs[[kansler]] og fik magten i Tyskland, blev Hess gjort til rigsminister uden portefølje og udnævnt til Hitlers stedfortræder, en tom titel. To år senere begik han den fejl at ansætte [[Martin Bormann]] som sin stabschef. Bormann gik nemlig straks i gang med at udhule Hess' magt og blev med tiden mere magtfuld end Hess selv.
 
Hess havde kun ét ønske - at tjene sin fører og blive en magtfuld og respekteret topnazist. Men det mislykkedes gennem [[1930'erne]] takket været Bormann. Hess kendte udmærket til styrets grusomheder. Det var ham, der fjernede general [[Friedrich Mieth]], der der nedbrød hærens moral ved foran sine officerer at tale mod [[SS]]' aktiviteter ved Østfronten. Hess modtog klager over [[eutanasi]]-drabene på handikappede, men nøjedes med at sende klagerne videre til [[Himmler]]s kontor.
 
== 2. verdenskrig ==
Linje 54:
Den [[10. maj]] [[1941]] fløj han mod [[Skotland]]. Han navigerede ved hjælp af [[Kalundborg Radiofonistation|radiosenderne i Kalundborg]]. Hans mål var hertugen af [[Hamilton (Skotland)|Hamiltons]] gods nær den skotske by [[Glasgow]]. Han mente, at de kunne mødes med [[George 6. af Det Forenede Kongerige|Kong George]] og få overtalt [[Winston Churchill]] til at slutte fred med Tyskland.
 
Da Hess landede, prøvede han at nå Hamiltons gods, men blev fanget af britiske soldater. Hans mission mislykkedes. Churchill var ikke interesseret i at slutte fred med Tyskland. Hitler blev rasende over flugten, og han betegnede den som [[forræderi]] begået af en sindssyg person. Hess blev frataget alle sine hverv, og Bormann blev udnævnt som hans efterfølger. Det er dog kommet frem at Hitler kunne have været interesseret i at slutte fred, men ikke officielt ville stå ved Hess' mislykkede operation.<ref>[http://www.bt.dk/nyheder/hitler-oenskede-at-slutte-fred-med-england-i-1941 Hitler ønskede at slutte fred med England i 1941 - Nyheder - BT.dk<!-- Bot genereret titel -->]</ref>
 
Hess blev ført til [[Tower of London]], hvor han sad fængslet til krigens afslutning i [[1945]].
Linje 65:
* Deltagelse i sammensværgelse om at begå forbrydelser mod freden.
 
I sit afsluttende indlæg i Nürnberg var Hess stadig helt og fuldt Hitlers mand: "''Jeg fik gennem mange år af mit liv lov til at arbejde for den største søn, mit folk i løbet af sin tusindårige historie har frembragt. Selv om jeg kunne, ville jeg ikke fjerne den tid fra mit liv. Jeg er lykkelig over at vide, at jeg har gjort min pligt mod mit folk - min pligt som tysker, som nationalsocialist, som en loyal tilhænger af Føreren. Jeg fortryder intet...''"
 
Dommen blev fængsel på livstid i [[Spandau-fængslet]] i [[Berlin]], hvor han sad til sin død i 1987. Andre af de dømte sad også i fængslet, men flere af dem blev løsladt på grund af svigtende helbred. Fra [[1966]] var Hess den eneste fange, og mange arbejdede for hans løsladelse. Churchill mente, at Hess var blevet mere et psykiatrisk tilfælde end et kriminelt. Men Sovjetunionen modsatte sig en løsladelse.
Linje 77:
Hess er kædet sammen med Rudolf Steiners [[Antroposofi]]. Som sværmer for [[okkultismen]] og det oversanselige skulle Hess være inspireret af [[Rudolf Steiner]], og han optrådte som beskytter af [[Steinerskole]]rne.
 
Hess er begravet i [[Wunsiedel]]. Lokalbefolkningen har protesteret mod nynazistiske demonstrationer ved at bruge slagordet: "''Wunsiedel ist bunt, nicht braun!''" På hans gravsten står "Ich hab's gewagt" - ''Jeg har vovet det''.
 
== Kilder ==