Thomas Døssing: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer
Linje 1:
'''Thomas Døssing''' ([[6. juni]] [[1882]] - [[18. april]] [[1947]]) var [[Danmark|dansk]] [[bibliotekar]] og Danmarks første biblioteksdirektør (leder af det statslige bibliotekstilsyn) [[1920]]-[[1942]]. Han spillede en stor rolle udformningen af det danske [[folkebibliotek]]svæsen.
 
I december 1942 blev Døssing suspenderet fra embedet som biblioteksdirektør og arresteret, da han var kommet i modsætningsforhold til den [[Tyskland|tyske]] besættelsesmagt og den danske samarbejdspolitik. [[1944]]-[[1945]] var han [[Frihedsrådet]]s gesandt i [[Moskva]]. Herefter var han repræsentant for [[befrielsesregeringen]]. I de senere år har studier peget på, at Døssings loyalitet i den forbindelse snarere lå hos [[Sovjetunionen]] end hos [[Frihedsrådet]] og den danske regering.
 
[[Bibliotekarforbundet]] uddeler hvert andet år Døssingprisen til en person eller gruppe, der har ydet en bemærkelsesværdig indsats indenfor det kultur- eller bibliotekspolitiske område - eller som har været om ytringsfriheden i Døssings ånd. Døssingfonden og Døssingprisen er opkaldt efter Thomas Døssing. Døssingprisen på 25.000 kr. er blevet uddelt siden 1983 og uddeles i forbindelse med Bibliotekarforbundets generalforsamling.
 
== Litteratur ==
* ''Den illoyale gesandt'' / Jørgen Laustsen. - Lindardt og Ringhof : København, 2004. - ISBN 87-595-2244-5
 
== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.bf.dk/OmBF/Doessingprisen/thomasdossing Thomas Døssing]
* [http://perspektiv.bf.dk/Bladet/2004/Nr5/20 Historiker stempler Døssing som illoyal] - artikel af Anette Lerche i ''Biblioteks Pressen'' 5/2004
* {{Cite web
| url = http://www.historienu.dk/laustsen2.pdf
Linje 17:
| publisher = [[Historie-nu]]
}}
* [http://www.historienu.dk/amatoerenogsystemet.pdf Amatøren og systemet] - artikel af [[Hans Kirchhoff]], oprindelig bragt som [[kronik]] i ''[[Politiken]]'' i 1982
 
{{FD|1882|1947|Døssing, Thomas}}
{{diplomatstub}}
 
[[Kategori:Danskere i 2. verdenskrig]]
Line 27 ⟶ 28:
[[Kategori:Personer i Dansk Biografisk Leksikon]]
[[Kategori:Tidligere folketingskandidater fra DKP]]
 
{{diplomatstub}}
 
[[sv:Thomas Døssing]]