Harddisk-drev: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m Gendannelse til seneste version ved MGA73bot, fjerner ændringer fra 93.164.56.82 (diskussion | bidrag)
Linje 1:
[[Fil:Harddisk-head.jpg|thumb|250px|'''Åbnet harddisk'''. Bemærk læsehovedet, der sidder på en bevægelig arm, og at der er flere metalskiver under hinanden.]]
'''Harddisk''' (også '''disk''', '''fastpladelager''', '''baggrundslager''') er en almindelig brugt betegnelse for [[disk]]. Da den diskenhed en [[pc]] er udstyret med, er anbragt i et [[kabinet (computer)|kabinet]] (sammen med andre enheder), benyttes betegnelsen også fejlagtigt for kabinettet med indhold.
'''Harddisk''' eller sulit state drive mv. er der computeren perminent opbevarer data, oplysninger, programmer osv. man bruger typisk en harddisk, men udvider tit til SSD for hurtiger loads.Ordet DISK er opstået, ved brug af 'floppy' som man kende i 80erne og 90erne som data-holde enhed, brugeren selv bevare sine data, såsom regnark, tekstbehandling osv.
 
Note: Betegnelsen er opstået i pc-verdenen som en modsætning til [[floppydisk]]. Pc'erne kunne på et vist tidspunkt fås med pladelager (hårde skiver) imod tidligere kun at være udstyret med [[diskette]]r (5.25" eller 8" bløde skiver).
 
En harddisk består af 1-6 magnetiske plader, der bruges til at holde ens data på i binær form. Et læsehoved til at læse og skrive data, og (i moderne harddiske) en "voice coil" til at drive læsehovedet hen over diskene. En data-enhed, f.eks. en harddisk er ligeledes non-volatil, hvilket betyder at alle data bibeholdes selvom computeren er slukket.
 
== Teknologi ==