Standupcomedy: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m →‎Kendte standupkomikere i Danmark: er er en kategori for dme hvis man vil
Linje 9:
Standupkomikerne revolutionerede mediebilledet i Danmark op igennem 90'erne. Der blev født store stjerner, men de startede alle sammen på en lillebitte scene i [[Restaurant DIN's]] i København sidst i 80'erne. De første komikere, der brugte Restaurant DIN's scene var bl.a. [[Jan Gintberg]], [[Mette Lisby]], [[Thomas Wivel]] og [[Lars Hjortshøj]].
 
== Kendte standupkomikere i Danmark ==
===== Anders "Anden" Matthesen =====
Anders Matthesen debuterede som standupkomiker ved danmarksmesterskaberne i standup på Restaurant DIN's i 1993, hvor han fik en andenplads. Blandt Anders Matthesens jævnlige samarbejdspartnere finder man Thomas Hartmann samt Nikolaj Peyk og Bo Rasmussen kendt fra Østkyst Hustlers. I november 2011 annoncerede Anders på sin [[Facebook]]-profil, at der var et nyt show på vej under navnet ''ANDERS''. Showet havde premiere 5. september 2012 og modtog de bedste anmeldelser, Anders nogensinde har fået, 5 og 6 stjerner over hele linjen.
 
Udover de gode anmeldelser er showet også det hurtigst sælgende Anders Matthesen til dato. Inden premieren var der blevet solgt 60.000 billetter og 2 uger efter premieren rundede han 100.000 solgte billetter, dvs at han i denne periode solgte ca. 3.000 billetter om dagen. Showet ''Anders'' er et show der handler om identitet og hvem man i virkeligheden er.
 
===== Anders Fjelsted =====
Anders Fjelsted har optrådt i mere end 10 år og han har været vidt omkring med sin humor. Anders Fjelsted har arbejdet for såvel P3, som The Voice og har ved flere lejligheder optrådt i festivalsammenhænge. Han har flere gange været vært ved [[DM i stand-up]], ligesom han flere gange har medvirket i programmerne ”Stand-up.dk”, senest med en halv times special. Anders Fjelsted var i 2006 sammen med [[Sebastian Dorset]] konferencier ved [[Funny Business Inc|FBI]] og [[UNICEF]]s store velgørenhedsshow [[Talegaver til børn]]. Desuden var han også vært ved DM i stand-up med Martin Veltz ved sin side.
 
===== Brian Mørk =====
Brian Mørk udover at være en dansk standupkomiker også manuskriptforfatter, bedst kendt for sit talkshow Brian Mørk Show, dog senest kendt for programmet ''Mørk og Jul'' på [[TV 2]]. Han er bosat i [[Kalundborg]]. Han debuterede som standupkomiker i år 2002. I 2006 kastede Brian Mørk og kollegaen Christian Fuhlendorff sig over en fri fortolkning af [[Bibelen]]s til tider mærkværdige indhold. Showet ''Biblen'' blev et uhyre aktuelt og mediedækket show med nye vinkler på [[Jomfru Maria]], [[Abraham]] og selveste [[Gud Fader|Vorherre]].
 
Brian Mørk er en travl herre og en af de nye tunge drenge i branchen.
 
===== Carsten Bang =====
Carsten Bang har optrådt på standupscenen siden 1991 og kan se tilbage på et karriereforløb, der bl.a. har budt på talrige standupoptrædender samt satireprogrammer i tv og radio. For eksempel har han medvirket i standupturnéen ''[[Fem På Flugt]]'', ''Talegaver til børn'', radiosatiren ''[[Tjenesten|Tjenesten på P3]]'' og været medforfatter på og medvirket i flere af Jan Gintbergs tv-shows. I 2007 skrev og medvirkede Carsten Bang i teaterforestillingen ''Gynt'', som turnerede i hele Danmark. Carsten Bang har også skrevet teaterforestillingen ''Gud'me'' til [[BaggårdTeatret]] i [[Svendborg]].
 
===== Frank Hvam =====
Han debuterede i 1995 som standupkomiker på Café Din's i København, og samme år opnåede han også at blive skribent på Mette Lisbys show Ugen der gak (TV 2). I foråret 1999 var Frank Hvam vært på ''Alt under kontrol'', en række hjemmevideoprogrammer på [[TV3]] skrevet sammen med Mikael Wulff. Samme forår blev han indbudt af Casper Christensen og Lasse Rimmer til at medvirke i [[DR2]]'s [[Casper og Mandrilaftalen]]. På grund af sit arbejde for TV3 var Frank Hvam ikke i stand til at medvirke i de første seks programmer, hvorfor Lars Hjortshøj blev en del af holdet, først som en midlertidig løsning, men siden som permanent medlem af programmet.
 
===== Geo =====
I 2000 vandt Geo danmarksmesterskabet i standup, og med sin optræden på den nu næsten legendariske teaterturné ''Den ægte vare'' slog den banebydende herre for alvor sit navn fast indenfor dansk comedy. Siden har han givet talrige eksempler på sit alsidige talent. Blandt andet som tekstforfatter og medvirkende i div. programmer på DR2, TV 2, TV3 og [[TV 2 Zulu]]. I oktober/november 2006 var Geo rundt i 26 byer med sit anmelderroste onemanshowet ''Ego Geo''.
 
===== Jan Gintberg =====
Jan Gintberg - slog sit navn fast som samfundsrevsende komiker, da han leverede den ugentlige ”tale til nationen” i det legendariske og banebrydende [[Tæskeholdet]] på [[P3]] og [[DR1]]. Hans satire overrasker, og de forrygende og energiske talegaver efterlader publikum med stof til eftertanke. Med sine nyskabende onemanshows ''Det ligger i generne'', ''Gearet 2 tænder'', ''Op på fars jihad'' og ''Den grimme melding'' har Jan Gintberg fyldt teatre over hele landet. Efter forrygende danmarksturneer er de tre sidstnævnte udgivet på DVD. Privat er Jan Gintberg gift med jordemoderen Nina Sepstrup. Sammen har de børnene Eline (født 1997), August (født 2004), og Alvilde (født 2009). Datteren Eline har [[Downs syndrom]].
 
===== Jonatan Spang =====
Jonatan Spang er speciel i standupsammenhæng, da han er Danmarks eneste skuespilleruddannede standupkomiker. Han tog sin afgang fra skuespillerskolen ved [[Århus Teater]] i 2003 og modtog i 2005 [[Årets Reumert|Reumerts talentpris]]. Når Jonatan Spang står på standupscenen, trækker han i vid udstrækning på sine evner som skuespiller. Hans udstråling og talent er overbevisende, og kun få kan match ham på en standupscene. Han er også meget brugt som konferencier senest til Zulu Rock i [[Parken]] og [[Zulu Awards]]. Jonatan Spang har siden sin debut, charmeret publikum med en energi, et komisk format og en scene appearence, der altid imponerer og ikke mindst underholder. Jonatan Spangs onemanshow ''Damer'' var en tordnende anmelder- og publikumsucces. DVD'en har solgt mere end 20.000 eksemplarer.
 
===== Lars Hjortshøj =====
Lars Hjortshøj er blandt andet kendt for rollen som Robert Lange Dølhus i TV 2 Zulus sitcom [[Langt fra Las Vegas]].
Lars Hjortshøj var på udveksling gennem [[Youth for Understanding|YFU]] i [[Raleigh]], [[North Carolina]] i skoleåret 1984-1985. I USA fik han interesse for standupcomedy, hvilket har været vigtigt for hans karriere. Han har også medvirket i tv-programmerne Safari og Casper og Mandrilaftalen, og han har desuden været holdkaptajn i underholdningsprogrammerne Ugen Der Gak og 9 ud af 10, sidstnævnte sammen med holdkaptajn Søren Østergaard og vært Casper Christensen. I de senere år har Lars Hjortshøj udvidet den kunstneriske palet som skuespiller i blandt andet den alvorlige og stærkt anmelderroste ''[[Manden bag døren][]''. I 2004 leverede han en uforglemmelig præstation som Lasse i spillefilmen ''Oh Happy day', ligesom han også har medvirket i Susanne Biers ''[[Brødre]]'' og i komedien ''[[Nynne]]'' fra 2005.
 
===== Lasse Rimmer =====
Lasse Rimmer debuterede som standupkomiker 15. juni 1993 på Café Din's i København, og deltog i DM i Stand-Up samme sted i oktober samme år, hvor han via en semifinale kvalificerede sig til finalen uden dog at blive placeret i top tre. Han medvirkede for første gang i velgørenhedsshowet ''Talegaver til børn'' i 1994 og var senere vært på samme show i jubilæumsårene 2002 (med Lars Hjortshøj) og i 2007 (med Carsten Bang). I februar til april 2003 var Lasse Rimmer sammen med Mikael Wulff initiativtager til standupshowet ''Fem på flugt'', en landsdækkende turné afrundet af en række optrædender i Cirkusbygningen i København. Ud over Wulff og Rimmer medvirkede Carsten Bang, Omar Marzouk og Sebastian Dorset, sidstnævnte som showets vært. Undervejs blev Rimmer afløst ved to lejligheder af Thomas Wivel umiddelbart efter fødslen af Rimmers første datter, der fandt sted midt under turnéen. En dvd-udgivelse af ''Fem på flugt'' solgte senere guld.
 
===== Linda P. =====
Linda Petersen (også kendt som Linda P) er en dansk standupkomiker, skuespiller og manuskriptforfatter, der bl.a. er en del af komikerduoen Winnie og Karina med Christina Sederqvist. Linda P. blev nummer 2 ved DM I Stand-up 2004 og er en af de bedste danske (kvindelige) standupkomikere lige nu. Hendes tørre humor forenet med en uforlignelig timing gør, at man skal holde ørerne spidse, hvis man skal have det hele med. På tv har Linda P medvirket i komedieserien Hvor fanden er Herning? med Mick Øgendahl. I 2009 turnerede Linda P med sit første one'woman'show ''Rommen er en tøjte'', for hvilket hun i 2010 blev kåret til årets komiker ved [[Zulu Comedy Galla]].
 
===== Michael Schøt =====
Debut som standupkomiker i 1999 på Kulkafeen i København.
 
Michael Schøt er primært standupkomiker med politisk satire som omdrejnigspunkt. Han har optrådt i tv-programmet Stand-up.dk i 2002, 2005, 2007 og 2009. I 2006 optrådte han på Bellevueteatret med Jacob Tingleff, Omar Marzouk, Geo og Tobias Dybvad i comedyshowet Ordet Er Mit. I 2009 turnerede Michael Schøt i Danmark med comedy-showet De Udvalgte sammen med Brian Mørk, Anders Fjelsted, Tobias Dybvad og Christian Fuhlendorff. I 2009 og 2010 viste TV2 Zulu Michael Schøts to one-man stand-up specials, som kom på dvd under titlen uPolitisk Korrekt i februar 2011. Michael Schøt er en af de mest aktive på den københavnske standupscene – med ofte aktuelle emner – og han turnerer landet rundt mindst en gang om året på mindre klubber eller i større shows, lige som han er en fast del af Talegaver Til Børn/Comedy Aid-holdet, der hvert år samler penge ind til velgørende formål med store standupshows mellem jul og nytår. Han og Brian Mørk var værter i 2009.
 
===== Mick Øgendahl =====
Mick Øgendahl begyndte at optræde som standupkomiker i 1993. Mick er en atypisk standupkomiker. Hvor langt de fleste andre standupkomikere udelukkende bruger det talte ord til, at fremføre deres pointer, fortæller Mick med hele kroppen og hjertet. ”En moderne klovn”, har kollegaerne drillende kaldt ham. Men egentlig er sammenligningen ikke helt ved siden af. Mick Øgendahl er nemlig en symbiose af det talte og kroppens sprog. Mick spillede den professionelle langtidsledige Gajol i DR 2 voksen julekalender ”Jul i verdensrummet” i 2006 og afslørede, at der er komisk liv i rummet. Endvidere har Mick sammen med Rune Klan i 2007 lavet tv programmet "Tak for i aften" på TV 2 Zulu!.
 
===== Omar Marzouk =====
er en dansk standupkomiker med rødder i Egypten. Han har markeret sig med onemanshows og flere humoristiske tv-programmer. Han anvender ofte sin indvandrerbaggrund i humoren.
 
Han har gennem årene haft et tæt samarbejde med komikeren Jan Gintberg, som han turnerede med i 2002 med forestillingen ''Op på fars Jihad''. I 2003 lavede han sammen med fire andre komikere showet: Fem på flugt. I 2004 kom hans onemanshow ''Krig, terror og andre sjove ting''. I 2004 indstillede [[DR]] Omar til den eftertragtede Emmy-pris for satireprogrammet ''Omar skal giftes''. I 2005 optrådte Omar på engelsk med sit onemanshow. Det blev sat op på London Soho Theatre.
 
===== Uffe Holm =====
Uffe Holm begyndte at beskæftige sig med standup allerede som 17-årig og har gennem sin 14-årige karriere bevist, at han med sin overlegne levering af jokes og perfekte timing er en af de bedste danske komikere. Uffe Holm er – med sin drengede charme og utrolige energi – berømt for altid at være hurtig på aftrækkeren og knivskarp i replikken, og han er ikke bange for at berøre emner, der går lige på grænsen til det forbudte. I april 2007 var han på en turné med sit nye show Flashback, som siden er udgivet på dvd. I foråret 2009 startede Uffe Holm sin turné med sit 4. onemancomedyshow i form af ''The Uffe Holm Show 3'', som også er udgivet på dvd. The Uffe Holm 3 er afslutningen på trilogien ''The Uffe Holm Show''.
 
[[Kategori:Standupcomedy| ]]