Improvisation: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Malou (diskussion | bidrag)
m kategori ret. musik -> musikteori + improvisationsmusik
større udvidelse af artiklen
Linje 1:
'''Improvisation''' er en skabende handling hvor resultatet, eller udsagnet ikke er bestemt på forhånd, men bliver skabt på stedet.
Inden for [[musik]]ken er '''improvisation''' at spille en [[variation]] på et bestemt antal [[takt]]er i et musikstykke uden noget forlæg. I mange [[musikgenre]]r er det [[tema]]ets længde, der bestemmer hvor mange [[takt]]er, der improviseres over.
 
Improvisation giversom denmetode enkeltespiller instrumentalisten mulighedstor forrolle ati giveflere musikkenkunstformer sitsom personlige[[musik]], udtryk[[teater]] og vise sin tekniske kunnen[[dans]].
 
== Musik ==
 
Inden for [[musik]]kenmusikken er den traditionelle form for '''improvisation''' at spille en [[variation]] på et bestemt antal [[takt]]er i et musikstykke uden noget forlæg. I mange [[musikgenre]]r er det [[tema]]ets længde, der bestemmer hvor mange [[takt]]er, der improviseres over. Improvisation giver her den enkelte instrumentalist mulighed for at give musikken sit personlige udtryk og vise sin tekniske kunnen.
 
I nyere tid er der opstået flere musikformer hvor improvisation spiller en større rolle, og f.eks. kan være 100% [[kollektiv improvisation]].
 
=== Improvisation i den klassiske musik ===
 
I den klassiske musik er "tema med variationer" som [[komposition]]sform kendt allerede på [[J.S. Bach]]s tid. Alle disse variationer er i dag nedskrevet af komponisterne selv og bliver spillet i dag, som da de blev skrevet. Det personlige præg er bestemt af komponisten.
 
=== Improvisation i jazz musik ===
 
Inden for [[jazz]]en har improvisation en meget central rolle og giver nu [[instrumentalist]]en en hovedrolle, da alle musikere i et [[jazz]]band i princippet skal kunne improvisere.
Line 9 ⟶ 19:
Eksempler på kendte instrumentalister inden for jazzen er:
*[[Louis Armstrong]] ([[trompet]]),
*[[Dizzy Gillespie]] ([[trompet]]),
*[[Miles Davis]] ([[trompet]]),
*[[Django Reinhardt]] ([[guitar]]),
*[[Duke Ellington]] ([[piano]]),
*[[Oscar Peterson]] ([[piano]]),
*[[Charlie Parker]] ([[saxofon]]),
*[[John Coltrane]] ([[saxofon]]),
*[[Buddy Rich]] ([[trommer]])
*[[Niels-Henning Ørsted Pedersen]] ([[kontrabas|bas]]).
 
 
=== Improvisation i free jazz ===
 
I [[free jazz]]en spiller improvisationen en endnu større rolle, da de formale strukturer her spiller en mindre rolle. Ofte arbejdes med idéen kollektiv improvisation hvor det ikke er en enkelt instrumentalist der er i fokus, men hvor alle musikere spiller en ligeværdig rolle.
 
Eksempler på toneangivende instrumentalister inden for free jazzen:
*[[Peter Brötzman]] ([[saxofon]])
*[[Ornette Coleman]] ([[saxofon]])
*[[Derek Bailey]] ([[guitar]])
*[[Cecil Taylor]] ([[piano]])
 
=== Ren improviseret musik ===
 
==== European Improvised Music ====
 
Med afsæt i free jazzen er der fra [[1980]]erne og frem, hovedsageligt europa udviklet en 100% improviseret musikform, der oftest bliver refereret til som ''european improvised music''. Musikken er som regel atonal, eller helt uden tonalitet, og i denne musik spiller alternative teknikker, til frembringelsen af lyd på instrumenterne, ofte en stor rolle, ligesom musikken i mindre grad end free jazzen, bærer præg af at være drevet af den rytmiske intensitet.
 
==== Intuitiv musik ====
 
Musikform introduceret af Karlheinz Stockhausen. Oftest fremført af klassikt uddannede musikere.
 
=== Elektronisk/laptop-musik ===
 
Fra ca. år [[2000]] og frem er der sket en sand eksplosion af musik skabt af instrumentalister der bruger den bærbare computer som instrument. Denne musik er oftest helt eller delvist improviseret.
 
=== Improvisation i andre musikformer ===
 
Af andre musikformer hvor improvisation spiller en væsentlig rolle kan bl.a. nævnes den klassiske indiske musik.
 
== Teater ==
 
== Dans ==
 
----