Natalie Wood: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Flytter en bemærkning om spekulationer til selvstændigt afsnit og sætter lidt kilder på
Linje 32:
== Karriere ==
Natalie Wood indledte sin skuespillerkarriere i 1943 i en alder af kun 5 år med en statistrolle i filmen ''[[Månen er skjult]]'' (1943). Hendes store gennembrud kom imidlertid med rollen som Susan Walker i juleklassikeren ''[[Miraklet på Manhattan]]'' (originaltitel ''Miracle on 34th Street'') fra 1947, der gav Natalie Wood stjernestatus. Hun medvirkede i over 20 film som barnestjerne. Hun arbejdede med etablerede stjerner som [[Orson Welles]], [[Gene Tierney]], [[Maureen O'Hara]], [[James Stewart]], [[Bing Crosby]] og [[Bette Davis]]. Med filmen ''[[Vildt blod]]'' (originaltitel: ''Rebel Without a Cause'') fra 1955 med James Dean, opnåede Nathalie Woods status som teenageidol for en ny generation, og filmen signalerede et skift i Natalie Woods karriere. Hun begyndte at spille roller med en rebelsk eller dog kritisk tilgang til de etablerede samfundsstrukturer og de ældre generationer. Film som ''[[Forfølgeren|The Searchers]]'' (1956) med [[John Wayne]] i hovedrollen, ''[[Leg med ilden|Marjorie Morningstar]]'' (1958) med legenden [[Gene Kelly]] og ''[[To gange letsind|All The Fine Young Cannibals]]'' (1960), med hendes daværende ægtefælle [[Robert Wagner]] som makker, var med til at give hende et mere voksent image, men det var rollen som Maria i filmatiseringen af ''[[West Side Story (film)|West Side Story]]'' fra 1961, der endegyldigt leverede beviset for, at tiden som barnestjerne var ovre.
Nathalie Wood medvirkede herefter i en række film med stor succes, men efter, at hun fødte sin første datter, trak hun sig delvist tilbage fra filmarbejdet. Hun var dog i gang med indspilningerne til filmen ''Brainstorm'', da hun omkom i 1981 som følge af en drukneulykke under uopklarede omstændigheder (se "Diskussion").
 
== Død ==
Natalie Wood var i gang med indspilningerne til filmen ''[[Brainstorm (film)|Brainstorm]]'', da hun den 29. november [[1981]] omkom som følge af en drukneulykke. De nærmere omstændigheder ved ulykken er uklare, og der har været fremsat en række spekulationer om de nærmere omstændigheder ved dødsfaldet, hvilket i 2011 medførte, at [[Los Angeles Police Department|Los Angeles Politi]] genåbnede sagen.<ref>[http://latimesblogs.latimes.com/lanow/2012/07/natalie-wood-death-probe-yields-more-unanswered-questions-.html ''Natalie Wood death probe yields more unanswered questions''], Los Angeles Times, 09.07.12 {{en sprog}}</ref>
 
== Filmografi ==
Line 300 ⟶ 303:
| (Døde før indspillingen var færdig) Nomineret— Saturn Award for Best Supporting Actress
|}
 
== Noter ==
{{Reflist}}
 
== Eksterne links ==