Frans Eemil Sillanpää: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m linkfix
Linje 1:
[[Fil:FransEemilSillanpää.jpg|thumb|right|Frans Eemil Sillanpää]]
'''Frans Eemil Sillanpää''' (16. september 1888-3. juni 1964) var en finsk forfatter. Han er regnet som en af de største stemmer i [[finsk [[litteratur]], og er en af de bedst kendte forfattere fra [[Finland]]. Han er den eneste finne, somder har fået [[Nobelprisen i litteratur]].
 
[[Fil:Myllykolu.jpg|thumb|Frans Eemil Sillanpääs fødested.]]
== Liv ==
Frans EmilEemil Sillanpää var født i [[Tavastkyro]] i [[Birkaland]] i det sydvestlige i Finland, som yngste barn i småbrugerfamilien[[husmand]]sfamilien Koskinen. Han tog senere navnet Sillanpää. Forældrene havde oplevet uårmisvækst og nød, og af deres børn overlevede kun Frans Eemild. Trods fattigdommen klaredeformåede de at sende ham i skole i [[Tampere]], og i 1908 begyndte han at studere [[medicin]] ved [[universitetet i Helsingfors]] ([[Helsinki]]). Her blev han ven med malerne [[Eero Järnefelt]] og [[Pekka Halonen]], komponisten [[Jean Sibelius]] og forfatteren [[Juhani Aho]]. Han blev interesseret i kulturelle og ideologiske strømninger, og tog [[ungfinner|ungfinske]], anti-svenske og [[nasjonalromantikkennationalromantik|nasjonalromantiskenationalromantiske]] ideer til sig. Sillanpää læste og lod sig påvirke af biologen[[biolog]]en [[Ernst Haeckel]], digteren [[Maurice Maeterlinck]] og forfatterne [[Knut Hamsun]] og [[August Strindberg]]. Senere blev han tilhænger af [[Osvald Spengler]]s tanke, om at samfund går gennemigennem [[livscyklus]]er, på samme måde som planter. HanI studieårene begyndte han også at drikke store mængder af [[alkoholspiritus]], som hanhvilket senere skullegav ham problemer med [[alkoholisme]].
 
I 1913 flyttede Sillanpää tilbage til hjembyensin hjemby for at skrive og drive jordbrug[[landbrug]]. Han skrev noveller[[novelle]]r og artikler for aviser[[avis]]er, som ''Uusi Suometar'', blandt andet rejsebreve fra [[Sverige]] og [[Danmark]].
 
[[Fil:Frans Eemil Sillanpää 1939.jpg|thumb|Sillanpää i 1939, hvor han fik Nobelprisen.]]
 
Forfattardebuten kom i 1916 med bogen ''Elämä ja aurinko'' ('Livet og solen'). Romanen ''Hurskas kurjuus'' ('Den fromme elendighet') udkom i 1919. Det bedst kende værk fra hans hånd er ''Nuorena nukkunut'' ('Sovna som ung', oms. som 'Silja') fra 1931, som blev internationalt kendt og gjorde, at fleremange litterater og forfattere rundt om i verden mente, at han fortjente Nobelprisen. I 1939 fik Sillanpää [[nobelprisen i litteratur]] for sin forståelse af finske bønder og den kunstneriske måde han havde skildret bondelivet og deres tilhørsforhold til naturen.
 
Hans sidste bog, ''Ihmiselon ihanuus ja kurjuus'' ('Det søde og forfærdelige menneskeliv', 1945), var en delvis [[selvbiografi]]sk roman, præget af det tungsind Sillanpää følte senere i livet. Efter krigen skrev han ikke mere skjønlitteratur, men blev en kendt [[radio]]stemme.