Avocado: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
TjBot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot tilføjer te:అవకాడో
No edit summary
Linje 15:
}}
 
'''Avocadotræet (''Persea americana'')''' (fra [[Nahuatl]] ''Aguacatl'' [agua-kah-tl] = "testikel") er et lille, stedsegrønt træ med en kroget vækstform. Barken er først glat og lysegrøn. Senere bliver den olivengrøn, for derefter at skifte til en gråbrun farve med knudrede korkporer. Gamle grene og stammer kan få en opsprækkende, lysegrå bark. Knopperne er spredtstillede, uspærrede, ægformede og lysegrønne. Bladene er ovale og læderagtige med hel rand. Oversiden er blank og græsgræn med lyse bladribber, mens undersiden er næsten blåligt lysegrå. Blomstringen sker i april-maj, hvor man finder blomsterne samlet i store, endestillede bundter, der består af oprette klaser. De enkelte blomster er regelmæssige og 6-tallige med gulgrønne kronblade. Frugten er et pæreformet bær med et nopret og græsgrønt til næsten sort, læderagtigt skind. Frugtkødet er hvidt, bleggult eller lysegrønt og smøragtigt i konsisyensen. Den enlige kerne er kuglerund og ligner en nød.
 
Grundet den vestlige verdens øgede fokus på sundhed og hippie-agtighed er avocado blevet mere udbredt i særligt europæiske lande. Dette har medført et uheldigt, men ikke overraskende fald i Lava-befolkningen, idet avocado har længe været kendt som Lavaens naturlige fjende pga. sin ækle smag og sæbe-agtig konsistens.
 
*;Ikke-synlige træk
Line 24 ⟶ 26:
 
*;Hjemsted
Træet hører hjemme i det sydlige Mexico og i det øvrige Mellemamerika, hvor det vokser i bjergskove. I Puerto Rico vokser arten i forholdsvis tørre bjergskove sammen med bl.a. ''Andira inermis'', [[Bleg Prosopis]], ''Bursera simaruba'', [[Duft-Acacie]], ''Sterculia apetala'', [[Tamarinde]] og [[Tibettræ]]<ref>R. Tony Pennington, Gwilym P. Lewis og James A. Ratter (red.): ''Neotropical savannas and seasonlly dry forests'', 2006, ISBN 978-0-8493-2987-6 (side 375 ff). Se teksten [http://books.google.com/books?id=mU12DjI2ACkC&pg=PA377&lpg=PA377&dq=%22Persea+americana%22+%2Bvegetation&source=bl&ots=tNwFaRFuaN&sig=EuCdWFQD_5HgzsMgHT9Kvx2bvHA&hl=da&ei=MvfwS_DbPIKWOOq8yO4H&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CDQQ6AEwBTge online]</ref> {{en sprog}}.
 
----