Blyfri benzin: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Småret+udbygning+kilder
m Datoer for to kilder
Linje 1:
'''Blyfri benzin''' er den standard[[benzin]], almindelige [[bil]]er med [[benzinmotor]] bruger i dag. I [[Danmark]] sælges blyfri benzin med hhv. 92 og 95 [[isooktan|oktan]], og tidligere også 98 og 99 oktan. Den kaldes blyfri, fordi almindelig benzin tidligere var tilsat den [[bly]]holdige forbindelse [[tetraethylbly]] for at hæve [[oktantal]]let.
Oktantallet har betydning for hvor meget energi, der skal til for at antænde benzinen; jo højere oktantal, desto mere energi kræves der. F.eks har diesel et noget lavere oktantal end benzin og kan derfor antændes ved den [[friktion]]senergi, som opstår, når stemplet bevæger sig op og ned i cylinderen. På grund af det højere oktantal kræves der en gnist til antænding af benzin, og jo højere oktantallet er, desto mere præcist kan antændingen styres.
Oktan 98 blyfri er tilsat et stof, som hedder MTBE (Methyl Tertiær Butyl Ether), som er skadeligt for miljøet<ref>[http://www.mst.dk/Nyheder/Pressemeddelelser/Arkiv_aeldre_pressemeddelelser/2000/02250000.htm Miljøstyrelsen - Forbruget af 98-oktan blyfri benzin skal ned] (13. juni 2000)</ref>. Derfor blev oktan 98 blyfri gradvist udfaset i Danmark efter [[1. maj]] [[2001]]<ref>[http://www.fdmbenzinpriser.dk/faq#1 Find lokale benzinpriser i Danmark | FDM benzinpriser]</ref>, og sælges i dag kun på ganske få tankstationer<ref>[http://impreza.dk/98/ 52 Tankstationer i Danmark, der stadig forhandler benzin med 98 oktan.] (januar 2009)</ref>. De fleste biler er konstrueret til at køre på oktan 95.
Langt de fleste benzinbiler kan køre på blyfri benzin, men biler med [[katalysator (udstødning)|katalysator]] må ikke køre på blyholdig benzin, da bly ødelægger katalysatorens funktion. Blyfri benzin er i Danmark tilsat mellem 4,6 og 4,8 % [[ethanol]], som er et krav fra regeringen. {{kilde mangler|dato=Uge 10, 2011}}