Peter Malberg: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mNo edit summary
mNo edit summary
Linje 1:
[[Fil:Peter Malberg.jpg|thumb|right|Peter Malberg]]
'''Peter Martinus Malberg''' ([[21. september]] [[1887]] i [[Aarhus]] – [[23. juni]] [[1965]] i [[Glostrup]]) var en dansk skuespiller.
 
 
Han var søn af vognmand Peter Broch Malberg og hustru Catrine Marie Scheibye og bror til skuespiller [[Henrik Malberg]].
Line 6 ⟶ 7:
 
Peter Malberg var i malerlære fra 1901-06, hvorefter han blev ansat som dekorationsmaler på [[Aarhus Teater]]. Han var dygtig til sit fag og ville gerne have gået på kunstakademiet. I stedet forsøgte han sig som skuespiller – måske inspireret af sin brors succes – først som statist, så med debut på Aarhus Teater i 1907. Herefter turnerede han i nogle år i provinsen og i [[Norden]] indtil han i 1913 søgte til København, hvor han spillede på mange forskellige teatre med det længstvarende engagement på [[Betty Nansen Teatret]] 1913-25. I 1916 startede hans karriere som revyskuespiller, og han var senere med blandt [[Co-Optimisterne]]. Fra slutningen af 1920'erne var han freelance skuespiller, og hans rollefag var især komiske partier samt revyer.
 
 
Som filmskuespiller var Peter Malberg meget aktiv, og hvis betegnelsen 'method actor' passer på en dansk skuespiller må det næsten være ham. Allerede i 1910 debuterede han i stumfilmen ''Elverhøj I''.