Santali (sprog): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 1:
'''Santali''' er det mest udbredte [[munda-sprog]]. Det tales af omkring 6 millioner mennesker ([[santaler]]ne) i [[Indien]], [[Bangladesh]], [[Nepal]] og [[Bhutan]]. De fleste santaler bor i Indien i delstaterne [[Jharkhand]], [[Assam]], [[Bihar]], [[Orissa]], [[Tripura]] og [[Vestbengalen]].
 
Santali har sit eget [[alfabet]] kaldet '''ol cemet''''. Ol cemet' blev skabt af [[Pandit Raghunath Murmu]] i [[1925]]. Tidligere blev santali skrevet med [[bengali]]-skrift, [[oriya]]-skrift eller [[latinske bogstaver]] i de sjældne tilfælde hvor det overhovedet blev skrevet, men ingen af disse skriftsystemer var gode til at gengive santalis lyde. I modsætning til de fleste indiske skriftsystemer er ol cemet' et ægte alfabet og ikke et stavelsesskriftsystem. Der er 30 bogstaver i alfabetet, og det skrives fra venstre mod højre. Den norske santalmissionær [[Paul Olaf Bodding]] forfattet santalernes latinskeførste alfabet med latinske bogstaver - og folketssantalfolkets gramatik. Han har også stor leksikalsk betydelse som santal-folketssfolkets folklorist.
 
En del santaler bor også i [[Assam]]. Disse blev forflyttet dit av de norske og danske santalimissionærer (bl.a [[Hans Peter Børresen]]) - og befolker i dag egnene om [[Mornai Tea Estate]] som blev købt af den norske missionær Skrefsrud og fortsat i dag eies af den nationale kirke, NELC (Northern Evangelical Lutheran Church).