Christian Arhoff: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mNo edit summary
Linje 1:
'''Christian Hansen Jensen Arhoff''' ([[26. januar]] [[1893]] i [[Horsens]] – [[9. august]] [[1973]] i [[Hillerød]]<ref name=gravsted_dk>{{gravsted.dk navn|christianarhoff}}</ref>) var en dansk [[skuespiller]].
 
== Liv og karriere ==
Christian Arhoff medvirkede allerede som barn i skolekomedier på [[Birkerød Kostskole]] og begyndte efter at have opgivet et jurastudium som elev på [[Dagmarteatret]] fra [[1914]] til [[1917]]. Han debuterede i [[1916]] i Støvlet Kathrine. Efter 1 års provinsturné kom han til [[Odense Folketeater]] i [[1918]] og arbejdede der til [[1922]]. Fra 1922 til [[1926]] var han ved [[Bonbonnieren]]. Senere fik han engagement ved [[Tivoli Sommerteater]] og medvirkede her i adskillige folkelige forestillinger. Dette førte til et samarbejde med [[Robert Storm Petersen]] – et samarbejde der under betegnelsen [[Storm og Stille]] kom til at vare i næsten fem år.
Christian Arhoff var søn af slagteren Lars Hansen Jensen og Anna Andrea Petersen, parret var ugift og han var derfor en af tidens såkaldte uægte børn. Arhoff voksede op ved hans tante Thoria Arhoff på Frederiksberg.
 
Christian Arhoff medvirkede allerede som barn i skolekomedier på [[Birkerød Kostskole]], hvorfra han sit sin studentereksamen i 1913 og begyndte efter at have opgivet et jurastudium som elev på [[Dagmarteatret]] fra [[1914]] til [[1917]]. Han debuterede i [[1916]] i Støvlet Kathrine. Efter 1 års provinsturné kom han til [[Odense Folketeater]] i [[1918]] og arbejdede der til [[1922]]. Fra 1922 til [[1926]] var han ved [[Bonbonnieren]]. Senere fik han engagement ved [[Tivoli Sommerteater]] og medvirkede her i adskillige folkelige forestillinger. Dette førte til et samarbejde med [[Robert Storm Petersen]] – et samarbejde der under betegnelsen [[Storm og Stille]] kom til at vare i næsten fem år.
Fra [[1925]] var han en af de første medvirkende i [[Co-Optimisterne]]s forestillinger, som var et showbegreb i tiden. Derefter tilknyttedes han som revyskuespiller i [[1930'erne]] og begyndelsen af [[1940'erne]] til [[Apollo Teatret]], hvor han blandt andre spillede sammen med [[Liva Weel]] og [[Marguerite Viby]].
 
I 1941 meldte Chr. Arhoff sig ind i [[DNSAP]], det danske Naziparti, han står anført i det såkaldte [[Bovrup-Kartoteket]].
 
Efter krigens afslutning blev det afsløret at Arhoff havde næret sympati for [[nazisme]]n og han faldt i unåde en del år. I [[1947]] fik han dog én af sine største teater-succeser, nemlig i rollen som [[Charleys tante]], spillet over 1000 gange på [[Nygade Teatret]].
 
== Filmografi ==
Blandt de film han medvirkede i kan nævnes:
{{col-begin}}
 
* ''[[Han, hun og Hamlet]]'' – [[1932]]
* ''[[Med fuld musik]]'' – [[1933]]