Vestbredden: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m Homogenisering.
Linje 7:
<br />''Skarp optrukken Grå:'' Forbudt eller begrænset tilladelse for palæstinensiske køretøjer.]]
 
'''Vestbredden''' ([[Arabisk (sprog)|arabisk]]: الضفة الغربية,([[Hebraisk (sprog)|hebraisk]]): יהודה ושומרון) er navnet på et 5.860 kvadratkilometer stort landområde i [[Palæstina]]. Det var indtil [[Seksdageskrigen]] i [[1967]] en del af [[Jordan]]. Det er mod øst afgrænset af [[Jordan (flod)|Jordanflodens]] vestlige bred (deraf navnet) og ellers af den [[Grønne Linje]], som er grænsen fra våbenstilstanden i [[1949]] efter [[Den Arabisk-Israelske krig 1948]].
 
Befolkningen på ca. 2.385.615 (juli [[2004]]) er primært palæstinensisk. Derudover bor ca. 275.000 ulovlige [[Israel|israelskeisrael]]ske bosættere på Vestbredden og omkring 200.000 lovlige i [[Østjerusalem]]. Israel har den overordnede militære kontrol. 40% af området er under begrænset [[Palæstina|palæstinensisk]] civilkontrol.
 
Efter Seksdageskrigen i 1967 annekterede Israel Østjerusalem og betragtede ikke længere Østjerusalem som en del af Vestbredden. Anneksionen er ikke internationalt anerkendt, og både Øst-JerusalemØstjerusalem og Vest-breddenVestbredden anses for besat område, hvor Israel, jvf. [[den Internationale Domstol]] i [[Haag]], ikke kan gøre noget legitimt krav gældende <ref>http://www.icj-cij.org/docket/index.php?pr=71&code=mwp&p1=3&p2=4&p3=6</ref>. Østjerusalem betragtes som separat i forhold til Vestbredden alene på grund af byens politiske betydning. [[Osloaftalen]] behandlede Østjerusalem særskilt.
 
== Navn ==