Bolsjevik: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
lidt mere forklaring~~~~
mNo edit summary
Linje 1:
En '''bolsjevik''' (russisk: большевики, большевик; og ud af ordet "bolshinstvo", "flertal") er et andet ord/betegnelese for en moskvatro [[Kommunisme|kommunist]]. Ordet stammer fra det [[Russiske Socialdemokratiske Arbejderparti]]s 2. kongres i [[1903]], hvor [[Lenin]]s tilhængere fik flertal ved nøgleafstemninger vedrørende partiets organisation og indførelse af en stram elitær partiorganisering. Mindretalsgruppen kaldtes [[mensjevik]]ker. Det russiske kommunistparti blev derfor senere kendt som Bolsjevikpartiet.
 
Den vigtigste forskel på bolsjevisme og andre former for "[[marxisme]]" og "[[kommunisme]]" er, at bolsjevismen var baseret på ideen om et elitært styret revolutionært parti og en partiorganisation, hvis beslutninger bygger på princippet om [[demokratisk centralisme]]. IDet bør tilføjes at man i Marx egen tid kendte man ikke kendte til politiske "partier" somi den betydning vi idag forståanvender dette begreb. Når [[Karl Marx]] (1818-1883) anvendte begrebet 'parti' var det derfor i betydningen "vores bevægelse" altså "[[arbejderbevægelsen]]" og ikke partiorganisationeri betyningen partiorganisation (og slet ikke elitærei organisationer)betyding hanaf havdeelitær i tankerneorganisation). På dette punkt var bolsjevismen etderfor en afgørende nybrudnyskabelse oginden nyskabelsefor "marxismen".
 
Efter Lenins død opstod der en splittelse i bolsjevismen mellem en blandet gruppe: venstrekommunister eller venstreoppositionen, hvis væsentligste ledende skikkelse var [[Lev Trotskij]]. Han var i opposition til et triumvirat bestående af [[Josef Stalin]], samt Lev Kamenev og Grigory Zinoviev (som Stalin senere udmanøvrerede og lod henrette). [[Venstreopposition]]en kaldte sig Bolsjevik-Leninister i et forsøg på at understrege og fremh;ve sig selv som værende mere i overenstemmelse med kommunistpartiets ide og Lenin end Stalin og hans fæller.