Mickey Mouse: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
EPO (diskussion | bidrag)
m Gendannelse til seneste version ved 62.107.250.43, fjerner ændringer fra 87.59.51.144 (diskussion | bidrag)
Linje 13:
 
'''Mickey Mouse''' er en [[tegnefilm]]- og [[tegneserie]]figur skabt af [[Ub Iwerks]] og [[Walt Disney]] som også lagde stemme til ham i de første år ved at tale i [[falset]]. Siden 1983 har tegnefilmsdubberen [[Wayne Allwine]] været Mickeys stemme, men efter hans død i 2009 har [[Bret Iwan]] overtaget rollen. På dansk hed figuren oprindeligt ''Mikkel Mus'' i de tidlige [[avisstribe|striber]] i ugebladene. Det navn blev droppet, da bladet [[Anders And & Co.]] udkom i [[1949]]. Mickey Mouse optræder ofte sammen med [[Fedtmule]] og hunden [[Pluto (tegneseriefigur)|Pluto]], på film også med [[Anders And]].
== Historie ==
Historien om hans tilblivelse siges at være, at Walt Disney sad i et tog på vej til Chicago sammen med sin kone Lillian i [[1928]] efter at have tabt rettighederne til [[Oswald the Lucky Rabbit]]. Han var nu ude på at skabe en figur, der kunne være en erstatning og havde ideen til en lille sort mus. Han viste sin kone tegningen og sagde, at han skulle hedde Mortimer Mouse, men Lilian foreslog navnet Mickey.
== Debut ==
[[15. maj]] [[1928]] optrådte Mickey Mouse for første gang i en tegnefilm, ''Plane Crazy'', og 18. november samme år kunne han ses i ''Steamboat Willie'', der var Disneys første tegnefilm med et synkroniseret lydspor, efter den blev der lavet et lydspor til ''Plane Crazy''. Sidstnævnte blev det store gennembrud for figuren, der i mange lande er mere populær end [[Anders And]]. Den ene række [[kortfilm]] efter den anden blev produceret med Mickey Mouse, og det var populære forfilm i datidens biografer. De var i sort-hvid, modsat [[Silly Symphony]]-serien, der var i farver.