Kim Philby: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
EPO (diskussion | bidrag)
m småret
Linje 1:
[[Fil:1990 CPA 6266.jpg|thumb|right|Sovjetisk frimerkefrimærke med Kim Philby som motiv]]
'''Harold Adrian ''Kim'' Philby''' ([[1. januar]] [[1912]], i [[Britisk Indien]] – [[11. maj]] [[1988]], i [[Sovjetunionen]])<ref>[http://www.nationalcoldwarexhibition.org/explore/biography.cfm?name=Philby,%20Kim"Biografi om Kim Philby"];{{en sprog}}</ref> var en [[Storbritannien|britisk]] [[kommunisme|kommunist]] og en britisk [[spion]], der arbejdede som dobbeltagent for Sovjetunionen. Sammen med [[Guy Burgess]], [[Donald Maclean]] og [[Anthony Blunt]] udleverede han tophemmeligheder til russerne i spionringen [[Cambridge Five]], desom havde allemødt mødteshinanden på [[Cambridge University of Cambridge]]. Senere efter at være afhoppet, arbejdede han for sovjetiske efterretningstjenester.<ref>[http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/7912237/Five-of-the-most-notable-defections.html Telegraph, 27. Julyjuli 2010, "Five of the most notable defections"]</ref>.
 
Philby blev født den 1. januar 1912 i Britisk Indien,. hanHans far var [[embedsmand]] i [[Punjab (Indien)|Punjab]]-provinsen i den britiske koloni. Han blev sendt til [[England]] for at studere, og var først på [[Westminister School]], senere kom han på Cambridge University of Cambridge, hvor han studerede [[historie]] og [[økonomi]]. Under studietiden blev han politisk aktiv, og var blandt andet kasserekasserer for en [[socialisme|socialistisk]] forening på universitetet.
 
I [[1933]] blev Philby rekrutteret som spion for [[Sovjetunionen]], før han gik ind i det engelske efterretningsvæsen, året efter i [[1934]] efter blev han gift med den østrigske[[østrig]]ske kommunist [[Litzi Friedmann]]. Under den [[spanske borgerkrig]] havde han været spion for [[Komintern]], men officielt arbejdede han som korrespondent for avisen ''[[The Times]]''. I 1944 blev han chef for en afdeling indenforinden for den britiske efterretningstjeneste [[MI6]], hvor hans arbejde var at bearbejde informationer om Sovjetuionen,Sovjetunionen. underUnder dette arbejde menes han at have saboteret det britiske spionnetværk i [[Østeuropa]], ogsamt have givet oplysninger om amerikanske[[USA]]'s [[atomvåbenkernevåben]] til russerne.
 
Efter PhilbyPhilbys tidligere studiekammerater og medspioner [[Guy Burgess]] og [[Donald Maclean]] i [[1951]] flygtede til [[Sovjetunionen]], var der en mistanke om at han havde advaret dem inden de skulle være afhørt om deres spionspionforbindelser. forbindelser blevet rejst, iI første omgang blev han renset i [[1955]], men denne mistankemistanken blev yderligere styrket i [[1961]] da [[Anatolij Golitsyn]], en russisk [[KGB]]-officer hoppede af til vesten[[Vesten]]. I [[1963]] stak Philby så af til [[Sovjetunionen]]. Han udgav senere en [[bog]] om sine oplevelser. Han blev belønnet med [[Lenin-ordenen]] og levede i Sovjetunionen som en helt, indtil sin død i 1988.
 
Han blev belønnet med [[Leninordenen]] og levede i Sovjetunionen som en helt frem til sin død i 1988.
== Ekstene henvisninger ==
 
== EksteneEksterne henvisninger ==
{{Commonscat|Kim Philby}}
* [http://kpn.dk/historie/article2650988.ece Artikel om Kim Philby på kpn.dk]
 
== Noter ==
{{reflist}}
 
{{Commonscat|Kim Philby}}
{{FD|1912|1988|Philby, Kim}}