Statistik: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 10:
For eksempel kan [[høst]]udbyttet for to forskellige [[kornsorter]] på to forskellige [[ager|marker]] måles for at finde ud af, hvilken sort der giver mest udbytte. Her risikeres det, at det ene udbytte er meget højere end det andet, uden at det gælder i gennemsnit. Hvis det skyldes, at den ene mark tilfældigvis blev angrebet af dyr eller sygdom, mens den anden tilfældigvis gik fri, vil resultatet ikke kunne bruges til noget. Derfor bliver man nødt til at have flere observationer og bruge statistiske metoder til at undersøge resultatet.
 
Hvis stikprøven omfatter et tilstrækkeligt antal observationer til at indfri forventningerne om pålidelighed i målingen, betgenesbetegnes den som [[Signifikansniveau|''signifikant'']].
 
== Etymologi ==
Linje 16:
 
== Udspring fra sandsynlighedsregning ==
Statistik bygger på resultater fra [[sandsynlighedsregning]]. Forskellen mellem de to er, at sandsynlighedsregning baserer sig på en kendt population og kan bruges til at lave beregninger for et udsnit, mensimens statistik baserer sig på et kendt udsnit af en ukendt population og kan bruges til at lave beregninger for den ukendte population.
 
== Beskrivende statistik ==