Kronhjort: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Intro: + info om navne på hanner og hunner og dittos unger
tilføjet oplysning om, at "kronhjort" særligt bruges om hannen
Linje 18:
}}
 
'''Kronhjorten''' (''Cervus elaphus'') (særligt om hannen), ogsåkønsneutralt kaldet '''krondyr''' eller '''kronvildt''' tilhører hjortefamilien. DenHjorten har et stort gevir på ca. 0,5 m med ca. 12–14 takker (ender). På store og gamle kronhjortehjorte kan der være helt op til 22 ender<ref>{{cite book | last = Dybbro | first = Tommy | authorlink = | coauthors = | title = Danmarks Store Naturleksikon | publisher = Politikens Forlag | date = 2002 | location = | pages = 285 | url = | doi = | id = | isbn = 875676527-4 }}</ref>. Jægere bruger netop antallet af ender til at beskrive deres bytte. F.eks. en 16-ender.
 
Normalt lever krondyrene i adskilte flokke, ''rudler'' (hun...han). En han kaldes en hjort, en hun kaldes en hind og ungdyrene kalve. En hankalv kaldes en spidshjort, mens en hunkalv kaldes en smalhind.<ref>[http://www.denstoredanske.dk/index.php?title=Dansk_Pattedyratlas/Parrett%C3%A5ede_hovdyr%2C_Artiodactyla/Krondyr Krondyr] i Dansk Pattedyratlas</ref>
Linje 27:
I Nordamerika findes [[art (biologi)|art]]en [[wapiti]] der henregnes til samme [[slægt (biologi)|slægt]].
 
I 2000'erne er kronhjortebestandenkrondyrbestanden oppe på ca. 14.000 stk. En fremgang fra 5.000 i starten af 1990'erne.
 
== Udbredelse ==
Kronhjorten indvandrede til [[Danmark]] efter sidste [[istid]] for omkring 10.000 år siden. Lige siden har den været forfulgt af [[mennesket]], der har brugt kødet til mad og skindet til [[tøj]]. Men nu er der bedre tider på vej for skovens konge.
 
KronvildtetI hardag deter godtbestanden dog ikke i Danmarkfare. I dagDer findes der ifølge [[Skov- og Naturstyrelsen]] 14.000 stykker kronvildt<ref name="skovognatur">''[[Skov- og Naturstyrelsen]]''s [http://www.skovognatur.dk/NR/rdonlyres/DD3A1CB1-1DD6-4CA2-B877-D5F06B8315AF/0/Kronvildtfolder.pdf folder om Kronvildt i Danmark] (PDF).</ref> og alt tyder på, at der bliver flere fremover. Kronvildtets eneste fjende er jægerne, men de har gennem mange år ikke tyndet så voldsomt ud i bestanden som tidligere. I mange områder har jægerne ligefrem beskyttet kronvildtet for at give dyrene mulighed for at vokse sig større. Det har betydet, at kronvildtet har spredt sig til egne af landet, hvor det ellers gennem flere hundrede år har været udryddet. Fx ses der i dag kronvildt over hele [[Jylland]] i modsætning til tidligere, og på [[Sjælland]] er der ved at udvikle sig nye bestande, efter der er udsat et par bestande.
Kronhjorten indvandrede til [[Danmark]] efter sidste [[istid]] for omkring 10.000 år siden. Lige siden har den været forfulgt af [[mennesket]], der har brugt kødet til mad og skindet til [[tøj]]. Men nu er der bedre tider på vej for skovens konge.
 
KronhjortenKrondyret er et meget sky dyr, som endnu ikke findes på [[Fyn]]. Den har en fantastisk evne til at tilpasse sig i forhold, mennesket byder den.
Kronvildtet har det godt i Danmark. I dag findes der ifølge [[Skov- og Naturstyrelsen]] 14.000 stykker kronvildt<ref name="skovognatur">''[[Skov- og Naturstyrelsen]]''s [http://www.skovognatur.dk/NR/rdonlyres/DD3A1CB1-1DD6-4CA2-B877-D5F06B8315AF/0/Kronvildtfolder.pdf folder om Kronvildt i Danmark] (PDF).</ref> og alt tyder på, at der bliver flere fremover. Kronvildtets eneste fjende er jægerne, men de har gennem mange år ikke tyndet så voldsomt ud i bestanden som tidligere. I mange områder har jægerne ligefrem beskyttet kronvildtet for at give dyrene mulighed for at vokse sig større. Det har betydet, at kronvildtet har spredt sig til egne af landet, hvor det ellers gennem flere hundrede år har været udryddet. Fx ses der i dag kronvildt over hele [[Jylland]] i modsætning til tidligere, og på [[Sjælland]] er der ved at udvikle sig nye bestande, efter der er udsat et par bestande.
[[Fil:Cervus elaphus Luc Viatour 5.jpg|thumb]]
 
Kronhjorten er et meget sky dyr, som endnu ikke findes på [[Fyn]]. Den har en fantastisk evne til at tilpasse sig i forhold, mennesket byder den.
 
[[Fil:Cervus elaphus Luc Viatour 5.jpg|thumb]]
== Eksterne kilder/henvisninger ==
* [http://www.youtube.com/watch?v=FGE8-FZOY8E Hjorte i kamp i Dyrehaven] på Youtube.com