Cecilia Payne-Gaposchkin: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Tilføjelse af doktorgrad sektionen.
Linje 32:
==Doktorgrad==
Shapley overtalt Payne til at skrive en ph.d.-afhandling. I 1925, blev Payne den første person til at få tildelt en ph.d. i astronomi fra Radcliffe College (nu en del af Harvard). Hendes tese var "Stellar Atmospheres, A Contribution to the Observational Study of High Temperature in the Reversing Layers of Stars". Astronom Otto Struve kaldte det "uden tvivl den mest geniale ph.d. afhandling der nogensinde er skrevet i astronomi."
 
Payne var i stand til præcist at relatere de spektrale klasser af stjerner til deres faktiske temperatur ved at anvende teorien om [[ionisering]] udviklet af den indiske fysiker [[Meghnad Saha]]. Hun viste, at den store variation i stjernernes absorptionslinjer skyldtes forskellige mængder af ionisering ved forskellige temperaturer, og ikke forskellige mængder af elementer. Hun foreslog, at [[silicium]]-, [[carbon]] og andre almindelige metaller set i solens spektrum blev fundet i omtrent samme relative mængder som på Jorden, men at [[helium]] og især [[brint]] var langt mere rigelige (med en faktor på ca. en million for brint). Hendes afhandling konstaterede således, at brint var den overvældende bestanddel af stjernerne.
 
Da Paynes afhandling blev gennemgået, opfordrede astronom Henry Norris Russell hende til ikke at konkludere, at sammensætningen af ​​solen er forskellig fra jordens sammensætningen. Dette modsagde den accepterede visdom på det tidspunkt. Fire år senere, skiftede han mening, efter at han selv udledte det samme resultat fra en anden vinkel. Efter det var bevist at Paynes tese var korrekt, blev æren for tesen fejlagtig ofte givet til Russell, selv om han anerkendte hendes arbejde i sin egen afhandling.
 
==Bibliografi==