Regeringen Holstein-Ledreborg: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Bot: Migrerer 1 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:Q11997379
No edit summary
Linje 25:
[[Frederik 8.]] og kronprins Christian ([[Christian 10.]]) foreslog på denne baggrund et forretningsministerium i det de insisterede på, at sagen blev løst. Dermed syntes [[parlamentarisme]]n for alvor at være i fare blot få år efter den blev sikret ved [[systemskiftet]] i [[1901]].
 
Den kongelige beslutsomhed udløste da også fornyet aktivitet hos [[Niels Neergaard]] og hans allieretallierede, [[Klaus Berntsen]], samt de frikonservatives leder [[Mogens Frijs]]. Konflikten løstes ved, at man bad den aldrende venstreveteran fra [[forfatningskampen]] [[Ludvig Holstein-Ledreborg]] om at danne en regering. Han var allerede blevet spurgt i 1901, men havde dengang overladt ansvaret til [[Johan Henrik Deuntzer]], og han påtog sig kun modstræbende hvervet som regeringsleder og formentlig kun for at undgå en forfatningskrise.
 
Ministeriet Holstein-Ledreborg blev den første mindretalsregering i Danmark og dens regeringsprogram kan barberes ned til to punkter: 1. At sikre parlamentarismen; 2. At sikre forsvarsordningen gennemførelse.