Flyveleder: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
+kat
wiki
Linje 1:
En '''flyveleder''' står for sikker separation og håndtering af flytrafik både i luften og på jorden. En flyveleder kan dække flere forskellige positioner, samt kontrollere en såkaldt ''sektor'', som er området og luftrummet man her har ansvaret for. I Danmark benyttes positionerne Delivery, Ground, Tower, Approach, Center control og FIS. Disse positioner har hver et primært ansvarsområde, som flyvelederen på vagt har ansvaret for.
 
*'''Delivery''' - Også kaldet '''Clearance Delivery'''. Står for bekræftelsen og klareringen af ruten som kaptajnen eller luftfartselskabet på forhånd har indsendt til flyvekontroltjensten.
*'''Ground''' - I visse dele af verden også kaldet '''Apron'''. Står for sikker håndtering og flow af flytrafik på jorden via taxiveje, standpladser mm i en lufthavn. Ground har ikke autoritet over landingsbanerne.
*'''Tower''' - Som navnet antyder er positionen Tower selve tårnet. Tower har ansvaret for alle start- og landingsbaner, samt [[VFR]] trafik i kontrolzonen (CTR). Tower giver derudover udgående trafik tilladelse til take-off, og indgående trafik til at lande.
*'''Approach''' - Kontrollerer både indgående og udgående trafik ved større og/eller mindre flyvepladser. Approach skal sørge for at overholde trafikseparationsreglerne, samt holde et flow i indflyvningen til landing, samt udflyvningen via specielle waypoints.
*'''Center Control''' - Står for overordnet håndtering af flytrafik som ikke er kontrolleret i en specifik lufthavn. I Danmark findes "Copenhagen Center", som har ansvaret for flytrafik i hele den sydøstlige del af danmark.
*'''FIS''' - Er informationstjenesten som ikke tilbyder direkte kontrol eller separationshåndtering. Fartøjer som er i ukontrolleret luftrum kan kontakte FIS for rådgivning mht. vejrforhold og anden trafik.
 
Flyvelederen benytter typisk [[radar]] som primært hjælpemiddel til identificering af flytrafik som bærer en [[transponder]], som kan tildeles specifikke ID-numre. Civile Danske flyveledere er tjenestemænd ansat i selskabet [[Naviair]], som er en offentlig virksomhed under Transport- og Energiministeriet. Miliitære flyveledere er ansat i Flyvevåbnet under Forsvarsmininsteriet.