Theravada: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 1:
'''Theravada''' (pali = Theravâda, sanskrit = Sthaviravâda. På begge sprog betyder det ”De ældstes lære”). Det er den buddhistiske tradition som bygger på Tipitaka på palisproget og er rigt kommenteret af Buddhaghosa, Rahula og mange andre lærde munke. Theravada er primært udbredt i Sri Lanka, Burma, Thailand, Laos og Cambodia.
Da Siddharta Gautama, buddhismens grundlægger døde, spredes buddhismen over hela Asien. Buddhismen blev blandet med de forskellige religioner (bl.a. med Bon) og livsstile. Buddhas lære blev tilltil fleraflere grene eller skoler. Theravada blev den ene buddhistiske lære og som er den eneste lære der i direkte linje overleveret fra Bhikkhu til Bhikkhu (Munk til Munk)<ref>I teksten fremover vil anvendes Bhikkhu i stedet for Munk. Der er en markant forskel på udførslen af deres livsgerninger.</ref> efter Buddha's død.
 
Theravada har flere grene, hver med fokus på et specielt område i Buddhas lære. De to mest udbredte er Maha Nikai og Skov-Traditionen(Ajahn Mun, Ajahn Chah). Ofte kan ses ordet "Hinayana" brugt for "Theravada". Ordet "Hinayana" er et skældsord brugt af Mahayana for de ældre skoler og senere kun for Theravada. Der har aldrig eksisteret en skole ved navn "Hinayana"