Vulkankrater: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Billede
Linje 1:
{{oversæt}}
[[Fil:Santa Ana Volcano.USAF.C-130.3.jpg|thumb|Vulkankrater set fra luften i [[El Salvador]].]]
Et '''vulkankrater''' er en skål- eller traktformet sænkning i jordoverfladen, forårsaget af vulkansk aktivitet. Under et vulkanudbrud strømmer lava, vanddamp, vulkansk aske og andre vulkanske udslip ud gennem krateret, som udgør den sidste del af vulkanrøret som fører fra det underjordiske magmakammer til overfladen. Krateret er muligvis cirkelformet og kan variere i størrelse fra nogen få meter til flere kilometer. Under enkelte typer store og voldsomme udbrud kan vulkanens magmakammer tømmes tilstrækkeligt nok til at jordoverfladen over det synker ind og danner en kaldera, som på overflaten kan forveksles med et vulkankrater.
På de fleste typiske vulkaner befinnerbefinder krateret segsig på toppen avaf fjelletbjerget som er blittblevet dannet avaf lava og annetandet materiale fra tidligere utbruddudbrud i vulkanens historie. Dette kalles et «toppkrater» og vulkaner av denne typen har vanligvis en konisk form. Vulkankratere kan også finnes på vulkanens sider, og et slikt krater kalles vanligvis «flankekrater». Noen vulkankratere kan via nedbør eller smeltet snø og is bli helt eller delvis fylt av vann og danne en kratersjø.
Brutte kratere har en mye lavere kant på den en siden. Et krater kan bli brutt av eksplosjoner eller av lava under et utbrudd, eller det kan bli brutt gjennom senere erosjon.