Evita (musical): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
wiki, edit
Linje 1:
'''''Evita''''' er en [[musical]] af [[Andrew Lloyd Webber]] og [[Tim Rice]]. Den omhandler den argentinske præsidentfrues ([[Eva Peron]]) liv.
{{ingen kilder}}
'''''Evita''''' er en [[musical]] af [[Andrew Lloyd Webber]] og [[Tim Rice]]. Den omhandler den argentinske præsidentfrues (Eva Peron) liv.
 
== Handling ==
Næsten udelukkende med sang følger man Eva gennem de fattige ungdomsår uden far til hun ved hjælp af mand efter mand stiger højere og højere op på rangstigen i [[Buenos Aires]] finere klasser. Til sidst møder hun Peron[[Juan Perón]] , som er soldat og præsidentkandidat, og sammen vinder de valget. Eva opnår [[helgen]]status og bliver af sit fattige folk døbt Evita. Hun dør i en ung alder. Gennem hele hendes karriere følger en fortællerperson 'Che' hende, og han sætter konstant et kritisk lys over hendes bedrifter. Che skal højst sandsynligt symbolisere den fattige arbejder i [[Che Guevara]]s krop og med hans idealer.
 
== Medvirkende ==
Evita startede som et dobbelt albumdobbeltalbum inden den kom på scenen. Evita blev sunget af [[Julie Covington]], som sagde nej tak til rollen, da "Evita" skulles sættes op i [[London]] i 1978.
[[Paul jonesJones]] er Peron og [[Colm Wilkinson]] er Che.
I rollen som Perons elskerinde, der smides ud, havde man [[Barbara Dickson]].
 
Da musicalen havde premiere i London blev rollen som Eva Peron (Evita) det helt store gennembrud for [[Elaine Paige]]. [[Joss Ackland]] var Peron og david[[David Essex]] var Che
 
I genopsætningen fra 2006 medvirkede [[Elena Roger]] (Som Evita) og [[Philip Quast]] (Som Juan Perón).
 
Da Musicalen blev sat op på [[Broadway]] var det [[Patti LuPone]], der var Evita og [[Mandy Patinkin]] som Che. [[Bob Gunton]] var Peron
 
==Opsætninger i Danmark==
'''DANMARK'''
Evita blev sat op i [[Danmark]] for første gang allerede i 1980 på [[Hjørring Gymnasium]], efter en speciel tilladelse fra Lloyd-Webber/Rice. Forestillingen blev lavet udelukkende på amatørbasis.,; [[Helge Reinhardt]] instruerede.
 
'''I 1997''' havde Evita Danmarks Premiere på Fredericia Teater med professionelle solister, dansere og musikere samt et stort amatørkor og blev en kæmpesucces. [http://www.tinab.dk Tina Buchholtz] spillede rollen som Evita, Hans Dueholm var Peron, Bjarne Langhoff - Che og Karsten Holm som Magaldi. I orkestergraven (der blev gravet ud - udvidet for at kunne rumme det store orkester) sad Det Jydske UnderholdningsOrkester under ledelse af dirigent Vagn Egon Jørgensen. Scenografi/kostumer: Else Marie Alvad. Instruktion: Helge Reinhardt. Forestillingen spillede endvidere i Musikhuset Aarhus og i Aalborghallen.
Evita var Fredericia Teaters første egenproduktion. Dirigent Vagn Egon Jørgensen fandt et sovende teater og fik rettighederne hjem til Evita siden er det blevet til adskillige forestillinger og et samarbejde med bl.a. Disney.
 
I 2001 spillede Sanne Salomonsen Evita og Claus Kofoed som Peron. Michael Carøe var Che. Med dem var et mindre vokalensemble.
 
'''I 1997''' havde Evita Danmarks Premiere på [[Fredericia Teater]] med professionelle solister, dansere og musikere samt et stort amatørkor. og blev en kæmpesucces. [http://www.tinab.dk [Tina Buchholtz]] spillede rollen som Evita, [[Hans Dueholm]] var Peron, [[Bjarne Langhoff]] - Che og [[Karsten Holm]] som Magaldi. I orkestergraven (der blev gravet ud - udvidet for at kunne rumme det store orkester) sad [[Det Jydske UnderholdningsOrkesterUnderholdningsorkester]] under ledelse af dirigent Vagn Egon Jørgensen. Scenografi/kostumer: var af Else Marie Alvad., og Instruktion:instruktion Helge Reinhardt. Forestillingen spillede endvidere i [[Musikhuset Aarhus]] og i [[Aalborghallen]].
 
I[[Det Danske Teater]] turnerede i 2001 spilledemed deres version af Evita med [[Sanne Salomonsen]] Evitai ogtitelrollen. [[Claus Kofoed]] somvar Peron. og [[Michael Carøe]] var Che. Med dem var et mindre vokalensemble <ref>[http://www.b.dk/kultur/evita-frit-svaevende
Evita - frit svævende] b.dk 12. januar 2001</ref>.
 
I 2012 havde [[Musikteatret Holstebro]] en opsætning med [[Trine Jepsen]] i titelrollen, [[Bjarne Henriksen]] Juan Perón og [[Mads Knarreborg]] som Che; den var instrueret af [[Pierre Westerdahl]]<ref>[http://www.musikteatret.dk/evita/ Om forestillingen] på musikteatret.dk</ref>.
''Evita'' er filmatiseret med [[Antonio Banderas]] og [[Madonna (entertainer)|Madonna]] i hovedrollerne.
 
Line 40 ⟶ 39:
og Andrew Lloyd Webbers nyskrevede sang til filmen:
* ''You Must Love Me''
== Eksterne kilder/henvisninger ==
 
{{Reflist}}
* [http://www.ibdb.com/production.php?id=3809 Evita] på IBDB (Internet Broadway Database)
[[Kategori:Musicals]]