Christianias flag: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
En præcisering af selvoplevede fakta.
Linje 3:
'''[[Christiania]]s flag''' er det flag, [[Fristad]]en Christiania symboliseres med brug af.<ref>http://politiken.dk/pol_oplys/ECE114875/hvad-symboliserer-de-tre-prikker-i-christianias-flag/ Politikken - Hvad symboliserer de tre prikker i Christianias flag? Hentet den 28. september 2013.</ref>
 
Flaget er rødt med 3 gule prikker på. Der er kommet med bud på, hvorfor lige de farver og det antal prikker, men en tidligere indbygger i Christiania, [[Paul Tempels]], har fortalt om flagets tilblivelse. I efteråret 1971, da Christiania var ganske nyt, var Paul og hans kæreste lige flyttet til Fredens Ark på Christiania. Hver dag stoppede en turistbus foran deresden hjemgitterport i Bådsmandsstræde, som dengang var hovedindgang til Christinia, og derfor besluttede Paul at lave et navneskilt til fristaden, sammen med sin landsmand, [[Nederlandene|nederlændingen]] Herman van der Beek.
 
Paul og Herman tog til et sted, dersom den gang hed Laboratoriet, og som hedder Mælkebøtten i dag. DerI portindgangen fandt de en gammel dør, en spandlille guldåse vaniljegul maling, og en større spanddåse rødpostkasserød maling, som de valgte at bruge til skiltet. De malede døren rød, da der var mest rød maling, og derefter skrev de "Christiania", med gul skrift. Men bogstaverne blev for tynde, så de valgte at gøre prikkerne over i'erne i "Christiania", større. Dernæst blev skiltet fastgjort til flagstangenbunden vedaf den fhv. flagstang foran Fredens Ark. På [[6. december|den finske nationaldag]] havde en gruppe finner drukket sig i hegnet, og kom til at køre ind i flagstangen ved Fredens Ark. Derfor blev det flyttet til Tinghuset, ovenover fællesrestauranten, cirka i midten af Christiania, men det originale skilt har næsten ikke flyttet sig siden.
 
I start- og midt-'70erne var der planer om at løsrive Christiania fra Danmark. Paul Tempels var tiltænkt informationsministerposten, da han havde hængt en række opslagstavler op, overomkring i fristaden. Paul har senere udtalt, at han ikke ønskedegik posten,ind menfor dettanken erom en andenkonventionel sagregering med ministre. PaulI stedet foreslog han at dele Christiania op i alt7 faldselvstryende områder. Dette blev vedtaget på et fællesmøde og denne struktur har Christiania beholdt siden. Det eneste element fra løsrivelsesplanerne som overlevede, var forslaget om et flag. Paul foreslog at bruge det gamle skilt med prikkerne som flagoplæg. Kort efteret fællesmøde i vinteren 1971-72 blev det vedtaget at flaget skulle være rødt med tre gule prikker. I maj 1972 udbrød der gulsot (leverbetændelse) blandt nogle narkomaner under loftet på Fredens Ark, så Paul, og hans kæreste, dersom harhavde sukkersyge, måtte(kombinationen flygtemellem fraleverbetændelse området,og indtilsukkersyge deter halvandetfarlig) årbesluttede senereat gikflytte ifra sig selvChristiania. HanPaul havde ikke regnet med det, men da detiden mødtes igengik, var det rød-gule flag blevblevet Christianias vartegn. Mange har fortolket prikkerne som symbolet på den franske revolutions "Frihed, Lighed og Broderskab" og den røde farve som symbolet på socialisme og den gule farve for indflydelsen fra østens filosofi, men alt dette beror på tilfældigheder og prikkerne fra i-erne i Christianias navn.
 
== Se også ==