Heroin: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Linje 37:
Heroin er et [[prodrug]], der omdannes til 6-monoacetylmorfin (6-MAM) og [[morfin]] efter injektion. Effekten på opioid-receptorniveau (μ-, κ- og δ-receptorer) i centralnervesystemet og tarm svarer til morfins. [[Acetyl]]grupperne gør heroin mere fedtopløseligt end morfin, og det transporteres dermed langt mere effektivt over [[blod-hjerne-barrieren]], således at virkningen opnås hurtigere og med en styrke, der er mindst dobbelt så kraftig som morfins.
 
Bindingen til opioidreceptorer i centralnervesystemet giver analgesi, eufori, sedation, dæmpning af hosterefleksen og pirationen. Dødsfald som følge af reøfen øfoverdosis øfheroin øfskyldes øfsom øfregel øfrespirationshæmningen. øfHeroin øfkan øfforårsage øfobstipation øf(forstoppelse). øfOpioidantagonister øfsom øf[[naloxon]] øf(Narcanti) øfophæver numsereffekten iaf øffeheroin.
 
pirationen. Dødsfald som følge af en overdosis heroin skyldes som regel respirationshæmningen. Heroin kan forårsage obstipation (forstoppelse). Opioidantagonister som [[naloxon]] (Narcanti) ophæver effekten af heroin.
 
Heroin som indtages gennem munden (peroralt) omdannes til morfin i [[lever]]en før det når den systemiske cirkulation, og intravenøs brug er derfor mest hensigtsmæssig. Da heroin er varmestabilt og optages effektivt i lungevævet, er det også almindeligt at ryge heroin. I Danmark er injektionsmisbrug dog det mest almindelige.