Takashi Murakami: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 18 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q352437
m Robot: Fjerner fra Kategori:Samtidskunstnere; kosmetiske ændringer
Linje 4:
==Liv og karriere==
Murakami er uddannet ved [[Tokyo National University of Fine Arts and Music]], hvor han startede med at studere mere traditional japansk kunst. Han tog en [[doktorgrad]] i [[Nihonga]], som er en blanding af vestlige og orientalske stilarter siden slutningen af 1800-tallet. Ikke desto mindre blev Murakami træt af Nihonga på grund af populariteten af ''[[anime]]'' og ''[[manga]]'', som er to japanske stilarter inden for animation og grafiske tegneseriefortællinger. Han blev betaet af ''[[otaku]]'' kulturen, som han oplevede som et bedre udtryk for det moderne japanske liv.
Dette forte til stilen Superflat, som Murakami regnes for grundlæggeren af. Murakami har skrevet, at han forsøger at repræsentere Poku-kulturen fordi han forventer at [[animation]] og otaku kan skabe en ny kultur. Denne nye kultur er en foryngelse af den japanske samtidskunst. I interviews har Murakami udtrykt frustration over dels manglen på et pålideligt og bæredygtigt kunstmarked i Japan i efterkrigstiden, og dels det at japansk kunst I den periode har haft lav status. Hans første reaction var at lave kunst i atypiske medier. Senere besluttede han at fokusere på kunstmarkedets bæredygtighed og promovere sig selv i vesten. Dette markerer dannelsen af ''[[Kaikai Kiki|KaiKai Kiki, LLC]]''.
 
I 2008 kom Takashi Murakami på 'Time Magazine's "100 Most Influential People" liste, som den eneste visuelle kunstner.<ref>{{citation | title= Takashi Murakami Makes "Time"'s Most Influential People List| publisher=ARTINFO | year=2008 | date= May 1, 2008| url=http://www.artinfo.com/news/story/27499/takashi-murakami-makes-times-most-influential-people-list/| accessdate=2008-05-14 }}</ref>
 
==Kunstnerisk produktion==
Murakamis stil, Superflat er karakteriseret ved farveflader og grafiske billeder inspireret af anime og manga. Superflat er en kunsterisk stil som kan ses som en kommentar til [[otaku]] livsstil og subkultur, såvel som forbrugerisme og seksuel fetichisme.
 
Ligesom [[Andy Warhol]], tager Murakami lavkultur og putter det i ny emballage og sælger det for højeste bud i markedet for ”højkultur”-kunst. Murakami gør også – igen ligesom Warhol – sine nyindpakkede lavkultur-værker tilgængelige for andre markeder gennem malerier, skulpturer, videoer, t-shirts, nøgleringe, musemåtter mm. Det svarer til , hvad [[Claes Oldenburg]] gjorde, da han solgte sine egne lavkultur-værker som finkultur-værker i sin egen butik I 1960’erne. Murakami adskiller sig herfra ved sin produktionsmetode, og hans værker findes ikke blot i én butik, men I mange, lige fra legetøjsforretninger til slikbutikker og i det franske designhus [[Louis Vuitton]]. Murakamis stil kan ses som en blanding af hans vestlige forgængere såsom Andy Warhol, Claes Oldenberg og [[Roy Lichtenstein]], såvel som japanske forgængere og samtidskunstnere fra ''anime'' og ''manga''. Han har formået at markedsføre sig selv i vesten og i Japan gennem kunstnersammenslutningen Kaikai Kiki og kunstfestivallen GEISAI, som begge er grundlagt af Murakami.
 
==Bibliografi==
* ArtNews. November 2003
* Flash Art (International Edition) 39 82-4 JI/S 2006
* Journal of Contemporary Art. February 2000
* Vitamin P: New Perspectives in Painting. Phaidon Press. 2002 ISBN 0-7148-4246-X
* Wired Magazine. Issue 11.1. November 2003
 
== Referencer ==
Linje 27:
* [http://www.kaikaikiki.co.jp/ Kaikai Kiki Co.]
* [http://www.neublack.com/features/featured-artist-takashi-murakami/ Artikel om 2008 © MURAKAMI udstilling på MOCA Los Angeles]
* [http://www.frieze.com/shows/review/takashi_murakami/ review af McCarthy's LA MoCA udstilling]
* [http://www.coolhunting.com/archives/2004/08/tongarikun_mr_p.php ''Tongari-kun (Mr Pointy)'', 2004]
* [http://www.wired.com/wired/archive/11.11/artist.html ''Wired'' artikel (11/2003)]
Linje 39:
 
[[Kategori:Malere fra Japan]]
[[Kategori:Samtidskunstnere]]
[[Kategori:Popkunstnere]]