Åreforkalkning: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
linket eksternt
m indsat link
Linje 14:
15-lipoxygenase (15-LOX) er en af ​​de vigtigste enzymer, der er ansvarlige for dannelsen af ​​oxideret lav-densitet [[lipoprotein]], en væsentlig medvirkende årsag til åreforkalkning.
 
[[:da:THC|Δ (9)-tetrahydrocannabinol]] (Δ (9)-THC), en vigtig bestanddel af [[marihuana]], har vist at undertrykke åreforkalkning. I en foreliggende undersøgelse blev Δ (9)-THC fundet at være en direkte hæmmer til 15-LOX med en IC (50) (50% koncentrations hæmning) og en værdi på 2,42 μM.
 
Desuden blev Δ (9)-THC-11-oic-syre ([http://translate.google.dk/translate?hl=da&sl=en&tl=da&u=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FTHC-COOH&sandbox=1 THC-COOH]), en betydelig og ikke-psykoaktiv [[metabolit]] af Δ (9)-THC, men ikke en anden Δ(9)-THC metabolit, [http://translate.google.dk/translate?hl=da&sl=en&tl=da&u=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2F11-Hydroxy-THC&sandbox=1 11-OH-Δ (9)-THC] ([[Psykoaktivt stof|psykoaktiv]]), afsløret at hæmme 15-LOX. Tilsammen er det foreslået, at Δ (9)-THC kan ophæve atherosklerose via direkte hæmning af 15-LOX og at Δ (9)-THC-11-oic-syre (THC-COOH) er vist at være en "aktiv metabolit" af Δ (9 )-THC i dette tilfælde.
== Kilder/henvisninger ==
<references/>