Galten Kirke: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m link til kragsten
Linje 15:
'''Galten Kirke''' ligger i [[Galten Sogn]], [[Århus stift]], i det tidligere [[Framlev Herred]], [[Århus Amt]], nu [[Skanderborg Kommune]], [[Region Midtjylland]]. Kirken er opført i 1884 af røde mursten i en [[nyromansk]] stil efter tegninger af arkitekt [[Vilhelm Puck (1844-1926)|Vilhelm Puck]] (1844-1926). Kirken blev opført som afløsning for en [[romansk stil|romansk]] kirke, der blev revet ned. Den romanske kirke var opført af rå og kløvet kamp med hjørnekvadre, kirken havde tårn med [[bindingsværk]] øverst og et [[våbenhus]] mod syd. Enkelte udsmykninger fra den gamle kirke er blevet genbrugt i den nye. Tre gravsten er indmuret i den tresidede korafslutnings murværk, figurstenen er over Søren Frandsen og Maren Madsdatter (død 1695).
 
Skibet har åben tagstol, [[Kor (kirkedel)|kor]] og tårnrum har flade bjælkelofter. To korbuekragstenkorbue[[kragsten]] med palmetfrise fra den tidligere romanske kirke er indsat i korbuen. [[Altertavle]]n er en fløjaltertavle fra 1938 med maleri fra 1913 af [[Sophus Vermehren]]. I kirken er ophængt en indskriftstavle og et par [[våbenskjold]]e, som stammer fra en begravelse i den gamle kirkes vestende for Bartram Buchwald (død 1736) og hans hustru Margrete Arenkild.
 
Den romanske [[granitfont]] stammer formodentlig fra den tidligere romanske kirke, den har løvefigurer på kummen og dyr i felterne på den terningkapitælformede fod.