Knopsvane: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Palnatoke, fjerner ændringer fra 5.179.88.154 (diskussion | bidrag)
Linje 27:
Knopsvanen blev ved en seerafstemning i [[Danmarks Radio]] i [[1984]] valgt til Danmarks nationalfugl.
 
==Beskrivelse==
==Beskrivelse==''De voksne knubsvaner'' er hvide med orangerødt næb og en sort knop over næbbet. Benene er mørkegrå. Halsen bøjes sædvanligvis i en karakteristisk S-form, når fuglen ligger på vandet. Voksne knubsvaner har en længde på fra 140 til 160 centimeter. Vingespændet er fra 208 cm til 238 cm. På land kan de række over 120 cm. i højden. Hannerne er større end hunnerne og har en større næbknop, men hanner og hunner har i øvrigt ens fjerdragt. For hanner ligger vægten omkring 12 kg, men kan komme op på 16 kg, og i et enkelt tilfælde er en fugl med en vægt på 23 kg registreret.<ref>Wood, Gerald: ''The Guinness Book of Animal Facts and Feats. ''1983. ISBN 978-0-85112-235-9</ref> Hunnen vejer omkring 10 kg.''Ungfuglens'' fjerdragt er [[gråbrun]] og næbbet er mørkegråt. Først i en alder af cirka to år er svanerne [[hvid]]e. Der findes en genetisk variant, hvor ungfuglene er hvide med lyserøde ben, de såkaldte ''polske svaner''. Varianten er oprindeligt opstået blandt tamme knopsvaner.''Dunungerne'' er hvide, grå eller lysebrune. Deres næb er grå.Knopsvanen er normalt tavs (på engelsk hedder knopsvanen ''The Mute Swan'': den stumme svane), men den kan hvæse.
''De voksne knopsvaner'' er hvide med orangerødt næb og en sort knop over næbbet. Benene er mørkegrå. Halsen bøjes sædvanligvis i en karakteristisk S-form, når fuglen ligger på vandet.
 
==Beskrivelse==''De voksne knubsvaner'' er hvide med orangerødt næb og en sort knop over næbbet. Benene er mørkegrå. Halsen bøjes sædvanligvis i en karakteristisk S-form, når fuglen ligger på vandet. Voksne knubsvanerknopsvaner har en længde på fra 140 til 160 centimeter. Vingespændet er fra 208 cm til 238 cm. På land kan de række over 120 cm. i højden. Hannerne er større end hunnerne og har en større næbknop, men hanner og hunner har i øvrigt ens fjerdragt. For hanner ligger vægten omkring 12 kg, men kan komme op på 16 kg, og i et enkelt tilfælde er en fugl med en vægt på 23 kg registreret.<ref>Wood, Gerald: ''The Guinness Book of Animal Facts and Feats. ''1983. ISBN 978-0-85112-235-9</ref> Hunnen vejer omkring 10 kg.''Ungfuglens'' fjerdragt er [[gråbrun]] og næbbet er mørkegråt. Først i en alder af cirka to år er svanerne [[hvid]]e. Der findes en genetisk variant, hvor ungfuglene er hvide med lyserøde ben, de såkaldte ''polske svaner''. Varianten er oprindeligt opstået blandt tamme knopsvaner.''Dunungerne'' er hvide, grå eller lysebrune. Deres næb er grå.Knopsvanen er normalt tavs (på engelsk hedder knopsvanen ''The Mute Swan'': den stumme svane), men den kan hvæse.
 
''Ungfuglens'' fjerdragt er [[gråbrun]] og næbbet er mørkegråt. Først i en alder af cirka to år er svanerne [[hvid]]e. Der findes en genetisk variant, hvor ungfuglene er hvide med lyserøde ben, de såkaldte ''polske svaner''. Varianten er oprindeligt opstået blandt tamme knopsvaner.
 
''Dunungerne'' er hvide, grå eller lysebrune. Deres næb er grå.
 
Knopsvanen er normalt tavs (på engelsk hedder knopsvanen ''The Mute Swan'': den stumme svane), men den kan hvæse.
 
== Ynglebiologi ==