Alssund: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Slåfjel
m →‎Natur: linkfix
Linje 29:
[[Nydam Mose]] var oprindelig den inderste del af en vig ud til Alssund. Mosen ligger i en [[tunneldal]]. I det meste af lavningen findes nu eng eller mose, samt en sø, [[Sandbjerg (Sundeved)|Sandbjerg Mølledam]], som er adskilt med en [[dæmning]] fra Alssund.
 
Langs kysterne yngler [[Storstor Skalleslugerskallesluger]] i hule træer og redekasser, og i Sandbjerg Møllesø yngler [[toppet lappedykker]], [[Grågåsgrågås]], [[Troldandtroldand]] og [[Taffelandtaffeland]]. I skovene omkring Als SundAlssund vokser bl.a. [[Hvidplettet Lungeurt]] og [[Hulrodet Lærkespore]]. I de mindre skove og lunde er den fredede orkidé [[Tyndakset Gøgeurt]] talrig.
 
== Historie ==
Alssund havde stor betydning under belejringen af [[Kampene ved Dybbøl|Dybbøl]] frem til den [[18. april]] [[1864]], fordi de danske tropper fra Dybbølskanserne kunne trække sig tilbage til Als via [[pontonbro]]en ved Sønderborg. Den [[29. juni]] [[1864]] satte [[Preussen|preussiske]] tropper over Alssund mellem Sottrupskov og [[Arnkil]] og indledte [[Slaget om Als]]. Mange gravsten og mindesten overalt i området omkring Alssund vidner om den [[2. Slesvigske Krig]].