Henning Sprogøe: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Afsnitinddeling og småret
Linje 17:
|kæreste =
|ægtefælle = [[Anne Fletting]]
|børn = [[Mathias Sprogøe Fletting]] og [[Johannes Sprogøe Fletting]]
|forældre = [[Ove Sprogøe]] og Eva Sprogøe
|bopæl =
Linje 42:
}}
 
'''Henning Sprogøe Petersen''' (født [[21. oktober]] [[1953]]) er en dansk [[skuespiller]] og teaterchef. Han er søn af [[Ove Sprogøe]], der også var skuespiller.
 
Han studerede oprindeligt historie på [[Københavns Universitet]], men efter militærnægtertjeneste
== Karriere ==
Han studerede oprindeligt historie på [[Københavns Universitet]], men efter [[militærnægter]]tjeneste på [[Bristol Teatret]] på [[Strøget (København)|Strøget]] i [[København]] blev han i 1978 ansat på [[Nordisk Film]] som assistent for [[Erik Balling]] på ''[[Olsen-banden går i krig]]'' og ''[[Olsen-banden overgiver sig aldrig]]''. Han fortsatte som produktionsassistent på tv-serien ''[[Matador (tv-serie)|Matador]]'', inden han blev optaget på [[Statens Teaterskole]] i 1980.
Hans første store rolle var som Nicolai i ''[[Nøddebo Præstegård]]'' på [[Folketeatret]], som han spillede fra 1984 – 91. Derudover medvirkede han i bl.a. ''[[Skatteøen (musical)|Skatteøen]], ''[[Jorden rundt i 80 dage]]'', ''[[En Spurv i Tranedans]]'' og ''[[Den politiske Kandestøber]]'' inden han blev chef for Folketeatret i 2002.
Han var programvært på ''Filmmagasinet'' i [[TV 2]]'s barndom i årene 1989 – 91. Han har medvirket i flere film bl.a. ''[[Midt om Natten]]'' sammen med sin far, ''[[Ove Sprogøe]]'' og ''[[Olsen-banden Junior]]''.
Han har spillet [[revy]] og teater i [[Jylland]], på [[Fyn]], på [[Sjælland]] og [[Bornholm]] og undervist på [[Skuespillerskolen i Århus]] og Statens Teaterskole, hvor han i 2012 blev [[prorektor]].
 
I 1994 modtog han [[Ole Haslunds hæderslegat]] for rollen som Figaro i ''[[Figaros Bryllup]]'' på [[Grønnegårds Teatret]].
 
== Privatliv ==
Han er søn af den afdøde skuespiller [[Ove Sprogøe]] og [[cand.mag.]] Eva Sprogøe. Privat er han bosiddende i [[Vanløse]] og gift med skuespillerinden [[Anne Fletting]], som han sammen har sønnerne Mathias Sprogøe Fletting og Johannes Sprogøe Fletting med.
 
== Eksterne henvisninger ==