Vulkankrater: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Billede
Oversætter og indsætter wikilinks
Linje 1:
{{oversæt}}
[[Fil:Santa Ana Volcano.USAF.C-130.3.jpg|thumb|Vulkankrater set fra luften i [[El Salvador]].]]
Et '''vulkankrater''' er en skål- eller traktformet sænkning i jordoverfladen, forårsaget af vulkansk aktivitet. Under et vulkanudbrud strømmer [[lava]], [[vanddamp]], vulkansk aske og andre vulkanske udslip ud gennem krateret, som udgør den sidste del af vulkanrøret, som fører fra det underjordiske magmakammer[[magma]]kammer til overfladen. Krateret er muligvisnogle cirkelformet og kan variere i størrelse fra nogen få meter til flere kilometer. Under enkelte typer store og voldsomme udbrud kan vulkanens magmakammer tømmes tilstrækkeligt nok til at jordoverfladen over det synker ind og danner en kaldera[[caldera]], som på overflatenoverfladen kan forveksles med et vulkankrater.
 
På de fleste typiske vulkaner befinder krateret sig på toppen af bjerget, som er blevet dannet af lava og andet materiale fra tidligere udbrud i vulkanens historie. Dette kalleskaldes et «toppkrater»"topkrater", og vulkaner avaf denne typentype har vanligvisnormalt en konisk form. Vulkankratere kan også finnesfindes på vulkanens sider, og et sliktsådant krater kalleskaldes vanligvisnormalt «et "flankekrater»". NoenNogle vulkankratere kan via [[nedbør]] eller smeltet snø[[sne]] og is bliblive helt eller delvisdelvist fyltfyldt avaf vannvand og danne en kratersjøsø i krateret.
BrutteBrudte kratere har en myemeget lavere kant på den en siden. Et krater kan bliblive bruttbrudt avaf eksplosjonereksplosioner eller avaf lava under et utbruddudbrud, eller det kan bliblive bruttbrudt gjennomgennem senere erosjon[[erosion]].
På de fleste typiske vulkaner befinder krateret sig på toppen af bjerget som er blevet dannet af lava og andet materiale fra tidligere udbrud i vulkanens historie. Dette kalles et «toppkrater» og vulkaner av denne typen har vanligvis en konisk form. Vulkankratere kan også finnes på vulkanens sider, og et slikt krater kalles vanligvis «flankekrater». Noen vulkankratere kan via nedbør eller smeltet snø og is bli helt eller delvis fylt av vann og danne en kratersjø.
Enkelte vulkaner, så som maarer[[maar]]er, består bare avaf krateret, utenuden noenoget tilhørende fjellbjerg. Disse vulkanske eksplosjonskraterneeksplosionskratere blirblive dannet når magma stiger gjennomgennem vannmettedevandmættede bergarterbjergarter og forårsakerforårsager et [[freatisk utbruddudbrud]].
Brutte kratere har en mye lavere kant på den en siden. Et krater kan bli brutt av eksplosjoner eller av lava under et utbrudd, eller det kan bli brutt gjennom senere erosjon.
Enkelte vulkaner, så som maarer, består bare av krateret, uten noe tilhørende fjell. Disse vulkanske eksplosjonskraterne blir dannet når magma stiger gjennom vannmettede bergarter og forårsaker et freatisk utbrudd.
Ikke alle vulkaner danner kratere.