Alfa Centauri: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m wikilinks m.v.
Linje 1:
[[Fil:Alpha Centauri MSX.jpg|thumb|Alfa Centauri, hvor begge stjerner i stjernesystemet fremtræder som én stjerne.]]
'''Alfa Centauri''' ('''α Centauri''', forkortet '''α Cen''') er et [[dobbeltstjerne]]system, som kan ses på den sydlige [[himmelhalvkugle]] i [[stjernebillede]]t [[Kentauren|Centaurus]]. Dobbeltstjernesystemet er den tredjemest lysende stjerne på stjernehimmelen.<ref>[http://www.astro.wisc.edu/~dolan/constellations/extra/brightest.html Liste over klareste stjerner]{{en sprog}}</ref> Betragtes stjernesystemet med det blotte øje fremstår systemet som én stjerne, men ved brug af kraftig kikkert eller enet lille [[teleskop]] ses dobbeltstjernesystemet tydeligt gennem det meste af dettes kredsløb. Som følge af sin placering på den sydlige himmelhalvkugle er det ikke muligt at betragte Alfa Centauri fra Danmark.
 
Systemet befinder sig i en afstand af 4,37 [[lysår]] fra [[Solsystemet]] og er således Solsystemets tættest beliggende stjernesystem og er beliggende indenfor [[G-skyen]]. [[Solen]]s nærmeste stjerne i verdensrummet, [[Proxima Centauri]], anses normalt også at indgå i systemet.
Linje 25:
 
== Historiske observationer ==
Idet Alfa Centauri er placeret på den sydlige himmelkugle var stjernen ikke synlig for europæiske astronomer. StjernesStjernens eksistens er i Europa først beskrevet af den engelske [[matematiker]] og geograf [[Robert Hues]], der beskrev stjernen i sit værk ''Tractatus de Globis'' fra 1592. At der er tale om et dobbeltstjernesystem blev beskrevet første gang i 1689 af [[jesuiterordenen|jesuitpræsten]] og astronomen Jean Richaud, der fra et observatorium i [[Puducherry]] i det daværende [[Fransk Indien]] under en observation af en passerende [[komet]] opdagede, at Alfa Centauri består af to stjerner. Alfa Centauri var det blot andet dobbeltstjernesystem, der blev opdaget; det første var [[Alpha Crucis]].
 
Den [[skotte|skotske]] astronom [[Thomas Henderson]] beregnede i 1832-33 afstanden mellem Jorden og Alfa Centauri til ca. 4,4 lysår, men tilbageholdt resultaterne, da han anså afstanden for at være alt for stor. Beregningerne blev dog offentliggjort efter, at [[Friedrich Wilhelm Bessel]] offentliggjorde beregninger over afstanden til [[61 Cygni]]. Alfa Centauri anses således som det andet stjernesystem, hvortil afstanden er beregnet, da offentliggørelsen fandt sted senere end Bessels beregninger.