Rigsdagsbygningen i Berlin: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Steenthbot, fjerner ændringer fra 87.59.174.81 (diskussion | bidrag)
m tilføjet link
Linje 13:
Da [[første verdenskrig]] sluttede, og kejseren abdicerede, proklamerede [[Philipp Scheidemann]] republikken fra en af Rigsdagens balkoner under revolutionsdagene i [[1918]]. [[Weimar-nationalforsamlingen]] mødtes i byen [[Weimar]] i [[1919]] på grund af urolighederne i Berlin, men Rigsdagen fortsatte med at mødes i Rigsdagsbygningen under [[Weimarrepublikken]].
 
Rigsdagsbygningens historie som sæde for Rigsdagen sluttede, da den [[27. februar]] [[1933]] blev sat i [[Rigsdagsbranden|brand]]. Den beskadigede Rigsdag, symbolet på [[demokrati]]et, blev ikke istandsat af [[nationalsocialisme|nationalsocialisterne]]. Rigsdagen som institution holdt op med at fungere, og de få gange, den var samlet under de tolv år med nationalsocialistisk styre, mødtes den i en tidligere operabygning i nærheden (Krolloperaen). Det var også tilfældet, da [[Bemyndigelsesloven|Fuldmagtsloven]] blev vedtaget, og parlamentarisk demokrati ophørte.
 
Under [[2. verdenskrig]] blev bygningen yderligere beskadiget. Som symbol på parlamentarisk demokrati havde heller ikke [[Stalin]]s [[totalitarisme|totalitære]] regime meget til overs for bygningen, og den var et centralt mål for [[Den røde Hær]], som i et kendt, manipuleret propagandafoto hejser det [[Sovjetunionen|sovjetiske]] flag over bygningen, mens ruinerne af bygningerne omkring den brænder.