Karrusel: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Karrusel flyttet til Karrusel (tv-serie): Jeg vil gerne lige lave en artiken on en rigtig karrusel inden for den kommende uge
 
nyopret
Linje 1:
#REDIRECT{{harflertydig4|For TV-serien Karrusel fra 1998, se [[Karrusel (tv-serie)]]}}
 
[[Image:Merrygoround 01 KMJ.jpg|thumb|Karrusel]]
En '''karrusel''' er oprindeligt et ord for ridderspil eller en ringridningsbane. Det menes at sammenhængen til nutidens forlystelsesinstrument kommer af at der i gamle dage var ringe indvendigt i forlystelsen, som man kunne fange med en pind når man "red" forbi på karruselhesten, som en kopi af den oprindelige [[ringridning]].
 
I starten af det 20. århundrede var en karrusel en ring med et antal siddepladser, typisk udformet som dyr. Ringen blev drevet rundt, ofte ved håndkraft eller eventuelt med et [[trækdyr]]. Senere blev det mere almindeligt med elektriske drev.
 
I dag bruges ordet om stort set alle forlystelser der primært drejer om en lodret [[akse]], selvom de ikke nødvendigvis har meget til fælles med hverken hestene eller den runde platform der oprindeligt kendetegnede karrusellen. Eksempelvis er en af hovedattraktionerne i [[Tivoli]] i [[2006]] en karrusel hvor man sidder i stole og bliver løftet højt til vejrs uden underlag til fødderne. Her oppe kører karrusellen rundt på traditionel vis.
 
I overført betydning bruges ordet beskrivende om noget der kører i ring eller gentager sig selv. Selv her på Wikipedia er ordet indgået i ordet [[karrusel-link]], der beskriver når et opslagslink fra en artikel fører tilbage til den samme artikel, eventuelt via en omdirigering.
 
[[Kategori:Forlystelser]]
 
[[en:Carousel]]