Genetisk drift: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Segregation er per defn. det samme som tilfældighed i udspaltningen
→‎Den Effektive Populationsstørrelse: Begrebet ideel population
Linje 20:
 
== Den Effektive Populationsstørrelse ==
Den populationsstørrelse, som er afgørende for, hvor stærk effekten af genetisk drift er, er ikke det faktiske antal individer i populationen. Nogle populationer kan være meget store, men kun få af individerne reproducerer sig. Den populationsstørrelse, som påvirker størrelsen af den genetiske drift, betegnes den '''effektive populationsstørrelse'''. For en diploid art kan den effektive populationsstørrelse forstås som størrelsen af en population af hermafroditisk art med lige mange hanner og hunner, som parrer sig tilfældigt, og hvori der ikke er nogen selektion.
 
=== Ideel Population ===
En række forhold gør, at den effektive populationsstørrelse N<sub>e</sub> kan afvige fra den faktiske populationsstørrelse N.
For at vurdere styrken af driften sættes den i forhold til størrelsen af en standardiseret population (eller ideel population), som har samme mængde drift, som den aktuelle population. Den ideelle population består af diploid individer, som er tvekønnede, og som samtidig kan fungere som far og mor. Den ideelle population har lige mange hanner og hunner, tilfældig parring og ingen selektion. Begrebet "ideel" skal i denne sammenhæng ikke forstås som tilstræbelsesværdig - bare som i overensstemmelse med visse ideer.
 
En række forhold gør, at den effektive populationsstørrelse N<sub>e</sub> kan afvige fra denen populations faktiske populationsstørrelse N.
 
=== Fluktuation over tid ===