Bel (enhed): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 10 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q50098
Linje 32:
* '''dBA''' anvendes i [[akustik]]ken om den menneskelige hørelse. 0 dBA passer nogenlunde med den nederste grænse for hvad vi kan høre (et lydtryk på 20 mikropascal ved frekvensen 1 kHz). En ændring på ca. 10 dBA opfattes dobbelt så stort, mens den mindste ændring i lydniveaeu, som mennesker kan skelne er en ændring på ca. 1 dBA. A-et i dBA er ikke relateret til '''a'''kustik, men refererer til en frekvensmæssig vægtning, der modsvarer den menneskelige hørelse.
* '''dBc''' benyttes om f.eks. en senders egenstøj, der angives i antal dB under (lavere end) bærebølgen, dBc(arrier). Bruges også om [[sidebånd]], når man taler om [[modulation]] målt i en [[spektrum analyzer|spektrumanalyse]].
* '''dBd''' benyttes når en antennes forstærkning opgives i forhold til en almindelig [[dipolantenne]].
* '''dBi''' benyttes når en antennes forstærkning opgives i forhold til en [[isotropantenne]] (en teoretisk konstruktion).
* '''dBm''' er en reel værdi ud fra signalets størrelse i forhold til 1mW (milliwatt). 0 dBm er derfor 1 mW, mens 10 dBm er 10 mW og 20 dBm er 100 mW. I størrelser under 1 mW vil tallet ifølge ovenstående formler være negativt, således er -10 dBm lig 0,1 mW og -30 dBm er 0,001 mW (eller 1 μW (mikrowatt)). Skal man regne antal dBm om til spændinger, er man nødt til at tage indgangs/udgangs-[[impedans]]en med i udregningerne.