Georgiske alfabeter: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Bot: Fjerner {{Link GA}} og {{Lnk FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.
Udvider og ændrer med tekst oversat fra enwiki.
Linje 1:
[[File:წმიდაო თეოდორე, მარუან და ბურზენ შეიწყალენ, ამენ (430 წ.).png|thumb|350px|OldestDen Georgianældste inscriptionkendte ofgeorgiske Bethlehem,inskription lavet i asomtavruli omkring 430 AD.i [[Betlehem]]]]
'''Det georgiske alfabet''' er lavet til at skrive [[georgisk (sprog)|georgisk]] og bruges nu også til de andre [[kartvelske sprog]]. Der findes tre udgaver som hedder asomtavruli, nuskhuri og mkhedruli. Deres bogstaver har forskellige udseender, men er ækvivalente og har de samme navne og alfabetiske rækkefølger. Der skelnes ikke mellem store og små bogstaver. Alle tre former bruges stadig i begrænset omfang, bl.a. i den [[georgiske ortodokse kirke]], men '''mkhedruli''' (მხედრული) er i dag det normale alfabet for georgisk.
'''Det georgiske alfabet''' findes i tre historiske udgaver, med '''Mkhedruli''' (მხედრული) som det nyeste, og det er det, der bruges i dag. Mkhedruli består af 33 bogstaver. [[Vokal (sprog)|Vokalerne]] udtales altid ens, og hvis de står sammen, skal de udtales hver for sig, eller hvis det er to ens, forlænger det bare den foregående vokal. Der er i alt 5 vokaler. Der er 28 [[konsonant]]er, som alle udtales forskelligt. Der findes både [[aspirerede konsonanter|aspirerede]]- og ejektive konsonanter. Der er ejektive konsonanter af: k, p, t, q, ts og ch. Der er dog ikke nogen aspireret konsonant af q. De ejektive konsonanter skrives [[fonetisk]] k', p', t', q', ts' og ch'.
 
'''DetSkrifterne georgiskehavde alfabet'''oprindeligt findes38 ibogstaver. treGeorgisk historiskeskrives udgaver,nu med '''Mkhedruli'''33 (მხედრული)bogstaver, somidet det5 nyeste,af ogbogstaverne det er det,ikke derlængere bruges i dag. Mkhedruli består af 33 bogstaversproget. [[Vokal (sprog)|Vokalerne]] udtales altid ens, og hvis de står sammen, skal de udtales hver for sig, eller hvis det er to ens, forlænger det bare den foregående vokal. Der er i alt 5 vokaler. Der er 28 [[konsonant]]er, som alle udtales forskelligt. Der findes både [[aspirerede konsonanter|aspirerede]]- og ejektive konsonanter. Der er ejektive konsonanter af: k, p, t, q, ts og ch. Der er dog ikke nogen aspireret konsonant af q. De ejektive konsonanter skrives [[fonetisk]] k', p', t', q', ts' og ch'.
De tre alfabeter, man har brugt/bruger i [[Georgien]] er: Asomtavruli, Nuskhuri og Mkhedruli.
 
[[Mingrelsk]] bruger 36 bogstaver: De 33 georgiske bogstaver, 1 af de forældede georgiske bogstaver, og 2 bogstaver som er specielle for mingrelsk og svanetisk. [[Lazisk]] bruger 35 bogstaver: De 33 georgiske bogstaver, det samme ene forældede georgiske bogstav og et bogstav fra det [[græske alfabet]]. Det fjerde kartvelske sprog, [[svanetisk]], skrives normalt ikke, men hvis det skrives bruges det mingrelske alfabet, med endnu et ekstra forældet georgisk bogstav, og evt. med ekstra [[diakritiske tegn]] for dets vokaler.
'''Asomtavruli''' – Første georgiske alfabet.<br />
 
'''Asomtavruli''' – Førsteførste georgiske alfabet.<br />
Ⴀ Ⴁ Ⴂ Ⴃ Ⴄ Ⴅ Ⴆ Ⴡ Ⴇ Ⴈ Ⴉ Ⴊ Ⴋ
Ⴌ Ⴢ Ⴍ Ⴎ Ⴏ Ⴐ Ⴑ Ⴒ Ⴣ Ⴓ Ⴔ Ⴕ
Ⴖ Ⴗ Ⴘ Ⴙ Ⴚ Ⴛ Ⴜ Ⴝ Ⴞ Ⴤ Ⴟ Ⴠ Ⴥ
 
'''Nuskhuri''' – Andetandet georgiske alfabet:<br />
ⴀ ⴁ ⴂ ⴃ ⴄ ⴅ ⴆ ⴡ ⴇ ⴈ ⴉ ⴊ ⴋ ⴌ
ⴢ ⴍ ⴎ ⴏ ⴐ ⴑ ⴒ ⴣ ⴓ ⴔ ⴕ ⴖ ⴗ
ⴘ ⴙ ⴚ ⴛ ⴜ ⴝ ⴞ ⴤ ⴟ ⴠ ⴥ
 
'''Mkhedruli alfabet''' – Tredjetredje georgiske alfabet:<br />
ა ბ გ დ ე ვ ზ თ ი კ ლ მ ნ
ო პ ჟ რ ს ტ უ ფ ქ ღ ყ შ ჩ ც
ძ წ ჭ ხ ჯ ჰ
 
 
== Bemærkning ==
''Afhængigt af din [[browser]] og /eller dens indstillinger, kan det ske at alfabeterne ikke vises korrekt.''
 
{{Stub}}
[[Kategori:Skriftsystemer]]
[[Kategori:Georgien]]