Sabel: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Bot: Fjerner {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.
m Afgrænsning til sværd, lidt historie.
Linje 1:
[[Fil:Sabre-photo.jpg|thumb|En sabel]]
En '''sabel''' er et enægget [[sværd]] med spidse til stik og hug. Grebet er krum til æggets side, fordi sablen har ingen knab. Som håndbeskyttelse har en sabel parerstang eller fistbøjle. Sablen er letter end sverdet og krumningen var en stor fordel for kavalerien men kan til gengeld gør ingen skåde ved rustning.
En '''sabel''' er et enægget [[sværd]]. I Europa brugtes sabler i krig til [[første verdenskrig]]. Sabel anvendtes, hvor der sjældent opstod nærkampe. I [[1800-tallet]] indførtes i Europa [[krumsabel|krumme sabler]], som var mere velegnet til brug for kavaleriet. Under [[Napoleon]]skrigene blev alle franske [[infanteri]]ster udstyret med en kort sabel, men da den var så godt som ubrugelig i kamp mod kavaleri, indførtes [[bajonet]]ten til erstatning. Sabler har ikke [[taktik|taktisk]] betydning nu om dage, men anvendes fortrinsvis i forbindelse med [[ceremoni]]er, som pynt og til konkurrence[[fægtning]].
 
Sablen er kennt fra 2. århundert fra Persien og kom formentlig i 8. århundert med Avarerne til Ungarn. I Midteuropa sablen var ikke særlig udbredt pga. ulempen ved rustning. Først i 1800-tallet var anvendelsen af krumme sabler mere almindeligt for kavalerien. <ref>Heinrich Müller, Hartmut Kölling, Europäische Hieb- und Stichwaffen aus der Sammlung des Museums für Deutsche Geschichte. Berlin 4. Aufl. 1986. 34-36.</ref>
{{Commonskat|Sabres}}
Under [[Napoleon]]skrigene blev alle franske [[infanteri]]ster udstyret med en kort sabel, men da den var så godt som ubrugelig i kamp mod kavaleri, indførtes [[bajonet]]ten til erstatning. I Europa brugtes sabler i krig til første verdenskrig.
 
Sabler har ikke [[taktik|taktisk]] betydning nu om dage, men anvendes fortrinsvis i forbindelse med [[ceremoni]]er, som pynt og til konkurrence[[fægtning]].
[[Kategori:Håndvåben]]
 
{{Commonskat|Sabres}}
<ref>.</ref>[[Kategori:Håndvåben]]
[[Kategori:Sværd fra Europa]]