Indkøbscenter: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Andre store danske indkøbscentre: Tilføjelse af Sct. Mathias Centret i Viborg og Viby Centret i Aarhus.
Kommatering og sprog + nyt afsnit 'De største indkøbscentre'
Linje 1:
[[Fil:Centro Com. Colombo - Lisboa.jpg|thumb|Interiør fra indkøbscenteret Colombo i Lissabon]]
'''Indkøbscenter''' (også '''butikscenter''')<ref>udtrykket første gang anvendt i Danmark i ''Alt for damerne'' den 17. februar 1953, jvf. [http://ordnet.dk/ods/ordbog?query=butikscenter ''Ordbog over det danske sprog'', supplement]</ref> er et betegnelsebetegnelsen for en række [[butik]]ker og oplevelsesmuligheder, samlet under et tag, og bygget med det formål at skabe en "alt-på-et-sted"-[[Shopping|indkøbsmulighed]], hvor dagligvare- og specialbutikker er placeret tæt på hinanden. I Danmark ses udtrykket ''butikscenter'' første gang anvendt i ''[[Alt for damerne]]'' den 17. februar [[1953]].<ref>[http://ordnet.dk/ods/ordbog?query=butikscenter ''Ordbog over det danske sprog'', supplement]</ref> Indkøbscentre har altid gode parkeringsmuligheder og, tilkørselsveje samtog mere eller mindre overdækkede butiksstrøg, der yder beskyttelse mod vejrets luner.
 
En del centre er opbygget efter temaer og har en række underholdningselementer, eksempelvis [[springvand]], [[Biograf (filmteater)|biografer]], [[legeplads]]er eller [[Motionscenter|motionscentre]], der gør det ekstra attraktivt at lægge sine indkøb netop der.
 
Mange større centre har ansat private vagtkorps, for at modvirke tilstedeværelse af uønskede personer eller grupper.
 
== De største indkøbscentre ==
Det største indkøbscenter i Danmark er for tiden [[Fields|Field´s]] i [[Ørestad]], omend der hele tiden bygges nye og større indkøbscentre.
 
De største indkøbscentre i Danmark (2010) er:
Verdens største indkøbscenter var i mange år [[West Edmonton Mall]] i [[Canada]], men er nu overgået af flere indkøbscentre i [[Kina]] og [[Dubai]]. [[Mall of America]] i [[Minneapolis]], [[Minnesota]] er det største indkøbscenter i [[USA]].
 
* [[Fields|Field´s]] i [[Ørestad]] målt på areal (115.000 m²) og omsætning.<ref name="EPN.2010">[http://epn.dk/brancher/detail/ECE4338411/vi-elsker-at-shoppe-i-centre/ Vi elsker at shoppe i centre | EPN.dk] Den 8. juni 2010</ref>
* [[Rosengårdcentret]] i [[Odense]] målt på antal butikker (156).<ref name="EPN.2010"></ref>
* [[Bruun's Galleri]] i [[Aarhus]] målt på antal besøgende (ca. 11 mio.).
 
Verdens største indkøbscenter var i mange år [[West Edmonton Mall]] i [[Canada]], mender er nu overgået af flere indkøbscentre i [[Kina]] og [[Dubai]]. [[Mall of America]] i [[Minneapolis]], [[Minnesota]] er det største indkøbscenter i [[USA]].
 
== Andre store danske indkøbscentre ==
Line 47 ⟶ 53:
== Noter ==
{{Reflist}}
 
== Eksterne henvisninger ==
{{Commonskat|Shopping malls}}